Analüüsid Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

222 miljonit eurot jalgpalluri eest. Töötajate-talentide rahalise väärtuse hindamisest Neymari näitel

Neymar, jalgpall
Brasiilia jalgpallitäht Neymar.Foto: shutterstock.com

Eelmisel suvel ostis Paris Saint-Germaini jalgpalliklubi (PSG) FC Barcelonalt 222 miljoni euro eest Brasiilia vutitähe Neymari. Tel Avivi ülikooli teadur Eran Yashiv analüüsis majandusteadlaste portaalis VoxEU.org selle tehingu majanduslikku mõttekust.

Kas tippjalgpallurite hinnad on liiga kõrged? Kas nad on hea investeering? Kas nende hinnad on õigustatud? Sellised küsimusi tekitavad mitmed viimase ajal klubivahetused, eriti aga Neymari müümine 222 miljoni euro eest Barcelonast PSGsse.

Et vastata neile küsimustele rangelt majanduslikust aspektist, peaksime mõtlema üldisemalt: milline seos on ettevõtte väärtuse ja tema töötajate väärtuste vahel? Võiks arvata, et tänapäevases majanduses ei koosne ettevõtte väärtus – näiteks Facebooki börsiväärtus, mis on ca 500 miljardit dollarit – põhiliselt hoonetest, arvutitest, paljundusmasinatest ja teistest materiaalsetest väärtustest. Pigem koosneb see inimkapitali – töötajate – teadmistest ja oskustest. Kaudselt on tegemist „inimkapitali börsihinnaga“. Ettevõtte väärtus võrdub siis töötajate väärtuste summaga. NB! Jutt ei ole töötajate palgast, vaid nende väärtusest firma jaoks.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. November 2017, 12:55

Finantsuudised.ee toetajad: