Analüüsid Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

Kui äriühingu tegevuse eesmärk on osaniku vajaduste rahuldamine, võib ka see olla ettevõtlus

Kohus, haamer

Äriühingul ei ole keelatud eluruumi üürida välja eluruumina ja saada sellise teenuse eest tasu. Ka sellisel tegevusel on ettevõtluse tunnused, sest vara kasutatakse ettevõtlustulu saamiseks, leidis Riigikohus.

Maksu- ja tolliameti 13. mai 2015. aasta maksuotsusega vähendati Exclusive Life OÜ (kaebaja) 20% määraga käivet kokku 893,7 eurot ja sellelt arvestatud käibemaksu 178,74 eurot (sh korteri rentimise arvel märgitud käibemaks), vähendati sisendkäibemaksu 24 073,02 eurot ning jäeti samas summas käibemaksu tagastusnõue rahuldamata. Samuti suurendati tulumaksukohustust kokku 38 388 eurot 88 senti.

Äriühing soetas juunis 2014 Ülenurme vallas asuva korteri (pind 103,8 m²) ning sama aasta septembris, oktoobris ja detsembris korterisse eri kaupu. „Asjaolud ja tõendid kogumis kinnitavad, et kulutused, mis on tehtud väidetavalt ainult Forestcat Logging AB-le välja renditud ruumidele, ei ole seotud Exclusive Life OÜ ettevõtlusega ning nende alusel sisendkäibemaksu mahaarvamine 92,8% ulatuses pole õigustatud,“ väitis MTA. „Suurem osa korterist (96,3 m²) ja korterisse ostetud mööblist ja kaupadest on soetatud juhatuse liikme isiklikuks otstarbeks, mitte Exclusive Life OÜ maksustatava käibe tarbeks ja ettevõtluse jaoks. Maksuhalduri hinnangul Forestcat Logging AB ruume ei rentinud ning rendilepingu vormistamise eesmärk oli luua ekslik mulje, et kaebaja on korteri soetanud ettevõtluse ja maksustatava käibe tarbeks.“

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2018, 20:31

Finantsuudised.ee toetajad: