Uudised Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

Baruch Lev: finantsaruannete analüüsimisest on vähe kasu

Baruch Lev
Baruch LevFoto: NYU Stern Alumni Relations

Finantsaruanded ei kõlba enam investeerimisotsuste tegemise aluseks, sest need ei sisalda paljusid vajalikke andmeid, kritiseerib New Yorgi ülikooli Sterni ärikooli professor Baruch Lev. Järgnevas intervjuus räägib Lev neist puudustest ja oma uuest raamatust „Raamatupidamise lõpp ning investorite ja juhtide tee edasi”.

Rääkige veidi oma elukäigust. Mis sundis teid keskenduma just immateriaalsete varade teemale?

Ülikooliõpinguid alustasin Iisraelis, mängisin muide Iisraeli eest ka korvpalli. Läksin edasi Chicago ülikooli, kus omandasin MBA kraadi ja doktorikraadi, sinna jäin ka tööle. Hiljem õpetasin California ülikoolis Berkeleys, nii sealses ärikoolis kui ka õiguskoolis. Lisaks olin tol ajal partner nõustamisfirmas, mis abistas ettevõtteid kohtuprotsessidel. Mu huvi immateriaalsete varade vastu tekkis just selle nõustamistöö kaudu. Vastutasin mitmes suures protsessis väärtpaberite hindamise eest ja tegin palju väärtuse hindamisi, eriti tärkavates tööstusharudes. Kuna olen hariduselt raamatupidaja, alustasin info otsimist alati finantsaruannetest. Mulle sai kiiresti selgeks, et finantsaruanded pole mitte lihtsalt kasutud, vaid nad olid ja on ikka veel lausa eksitavad – eriti sellistes majandusharudes nagu mobiilside ja biotehnoloogia.
Näiteks mobiilsidefirmade kohta ei tea enamik inimesi seda, et nad maksavad jaemüüjatele, kes hangivad neile uue kliendi. Just sellepärast annavad jaemüüjad telefone vahepeal tasuta. Telefonimüüja saab mobiilsidefirmalt 300–400 dollarit tasuta telefoni andmiseks, mobiilsidefirma saab uue kliendi, kes tavaliselt püsib tema juures 4–5 aastat – selle ajaga tasub suur alginvesteering ennast lõpuks ära.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. July 2017, 13:44
ValdkonnaTööpakkumised Kõik tööpakkumised >