Autor: Mait Kraun • 7. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tunda ära langevat turgu?

Foto: pixabay.com
Kui enamik investoreid avastab, et turg on langustrendis, on suur kahju juba tehtud, kirjutab MarketWatchi kolumnist Michael Sincere.

Tihtipeale alustab karuturg (langev turg; bear market) märkamatult – juba siis, kui pulliturg (tõusev turg; bull market) näiliselt veel kestab. Raamatu „Valmistu nüüd ja ela üle saabuv karuturg“ kaasautor Mark D. Cook kirjutas 11 staadiumist, mille järgi aru saada, et karuturg on kohale jõudmas. Kuna turgude langused on väga erinevad, siis peaks järgnevaid punkte võtma juhtnööridena, mitte absoluutsete reeglitena.

1. Läbikukkunud tõusutrendid

Karuturu esimene märk oleks ehk see, et lühiajalised tõusud ei ole jätkusuutlikud. See tähendab, et S&P500 indeks sulgub pärast lühiajalisi tõuse järjest madalamatel tasemetel. Nutikamad kauplejad saavad sellele hetkel aru, et turg on haavatav ja langus võib jätkuda.

2. Elutud tõusufaasid, madalad kauplemismahud

Järgmine staadium on olukord, kus turg üritab vaevaliselt tõusta ning kauplemismahud on väiksed. See näitab, et suured investeerimisfirmad ja -institutsioonid ei ole nõus aktsiaid ostma. Tuleks meeles pidada, et ka suuremate institutsioonide seas toimib karjaefekt. Kui kõik ei osta, siis ei hakata ka üksikult ostma.

3. Turg ei suuda kiiresti taastuda

Pärast korrektsiooni, mis on suurem kui 3 protsenti, peaks turg suutma kiiresti poole sellest tagasi teha. Kui turg ei suuda aga tagasi põrkuda, tuleks seda võtta hoiatussignaalina. Kui rallid (lühiajalised tõusud) on nõrgad, siis hakkab S&P500 indeks järjest rohkem jalgealust kaotama.

4. Koledad tehnilise analüüsi graafikud

Kõige esimesena näevad tõenäoliselt probleeme tehnilised analüütikud. Nemad näevad, kui turg on sulgunud mitu korda järjest madalamal. Samuti näevad nad, kui turg on tähtsatest toetuspunktidest allpool – näiteks libisevatest keskmistest. Varemalt tõusule panustanud kauplejad on selles staadiumis muutunud närviliseks, aga tavaliselt nad müüma veel ei hakka. Selle asemel soovitavad nad „osta turunõrkuse ajal“ ja „kasutada langust ostmiseks“ – need on strateegiad, mis töötav pullituru jätkumisel. Optimistlikumad usuvad jätkuvalt, et turg taastub ja Föderaalreserv päästab kõige hullemast.

5. Languse kiirenemine

See on staadium, kus langus hakkab kiirenema ja S&P500 indeks kaotab iga mõne päeva tagant 20–50 punkti. Tõusupäevadel ei tõuse indeks aga üle 10 punkti. Langused on kiired, aga tõusud on aeglased ja vaevalised. Languse ajal on suured kauplemismahud ja tõusu ajal väiksed. Paljud pullid (tõusule panustavad investorid; bulls) uskujad selles staadiumis veel ei müü.

6. Kahekohalised korrektsioonid

Selles staadiumis on graafikult näha, et turg kukub iga tõusu järel järjest madalamale. Portfellid on kukkunud 15-20 protsenti ja mitmed pullid hakkavad mõtlema müügi peale. 20protsendilise korrektsiooni juures hakkab suurenema fondide müük.

7. Suuremad insitutsioonid hakkavad müüma

Institutsioonid, mis saavad aru, et investorid on turult lahkumas, on sunnitud oma positsioone vähendama. Rahulolu muutub mõõdukaks paanikaks. Paljud sihikindlad investorid pole oma aktsiaid müünud.

8. Järjest vähem häid uudiseid

Positiivsetele uudistesse hakatakse suhtuma skeptiliselt. Investorid tunnevad paanikat, sest turg jätkab langust. Kõige kindlamad investorid hoiavad oma positsioonidest jätkuvalt kinni. Investoritele öeldakse, et karuturg saab lõpuks läbi ja mõelda tuleb pikaajalise ajaperioodi peale.

9. Languspäevade kauplemismaht suureneb

Kui turg langeb, siis kauplemismahud suurenevad järsult. Langused võivad kesta 5-10 päeva, aga tõusud vaid 1-3 päeva. Pärast 20protsendilist langust usuvad paljud, et hullem on möödas. Loodetakse, et Föderaalreserv aitab turul uuesti tõusta.

10. Pullid kaovad ära

Selles staadiumis kinnitab meedia, et aktsiad on jõudnud karuturule ning enamus pulle kaovad ära. Tõusule panustajaid pilatakse meedias ja nende seisukohtadesse suhtutakse skeptiliselt. Halvad uudised saavad meedias rohkem kõlapinda. Praeguseks on turg kukkunud 30 protsenti või enam.

11. Kapitulatsioon

Selles staadiumis kapituleeruvad pullid täielikult. Investorid saavad aru, et nende portfellid ei taastu niipea ja nad müüvad aktsiad maha. Kauplemismahud on tavapärasest kolm korda suuremad. Mõned finantsettevõtted on kokkukukkumise äärel. Varem üleliia enesekindlad pullid ei tunnista, et nad oleks kunagi tõusu uskunud. „Kes oleks seda ette teadnud?“ küsivad nad. Praeguseks hetkeks toimub müügilaviin ja paljude investorite portfellid on kaotanud 50 protsenti oma väärtusest. Suur osa investoritest lubab, et aktsiaturule nad enam ei investeeri. Vaid mõne kuuga on kahe aasta tõus minema pühitud.

Tuleks aga märkida, et kõik karuturud ei järgi ülevalolevat stsenaariumi. See stsenaarium on aga suhteliselt tüüpiline. Üks asi on aga kindel – karuturud, nagu ka pulliturud, on pikaajaliselt vältimatud.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077