Uudised Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

Kas järeltulijal on huvi ja kompetentsi? Eesti pereettevõtjate hirmud

Family business
Kõik oleneb pereettevõttes sellest, kui valmis ­järeltulija on.Foto: shutterstock.com

Kas ja kuidas valmistuvad Eestis tegutsevad pereettevõtted põlvkonnavahetuseks, uuris Ergi Asten tänavu EBSis kaitstud magistritöös „Pereettevõtete põlvkonnavahetus ja ülemineku etapid Eesti pereettevõtete näitel“.

Magistritöö jaoks intervjueeris autor kümmet pereettevõtte juhti. Enamik intervjueeritavatest pereettevõtetest asetas ennast küpsusfaasi, kus sisaldus rida erinevaid kasvuvõimalusi seoses uutele turgudele sisenemisega või tegevuse laiendamisega. Ükski pereettevõte ei liigitanud ennast algus- ega väljumisfaasi, kus teooria järgi ei ole sobiv aeg juhtimist üle anda.

Vastustest tuli Asteni sõnul välja see, et ükski neist pereettevõtetest ei ole konkreetselt valinud välja faasi, millal juhtimine loovutada: „Keegi konkreetselt ei planeeri üleandmist kindlale arengufaasile, vaid üleandmine oleneb siiski väga paljudest faktoritest, nagu näiteks uue järeltulija valmisolek, pereettevõtte üleandja valmisolek juhtimine loovutada, majanduslik olukord jpm.“

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. October 2017, 18:49

Finantsuudised.ee toetajad: