Uudised Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

Kas müüja peab raha tagasi andma, kui ostetud elamumaale ehitada ei saa?

Kinnisvara, kohus

Müügikuulutuse ja kinnistusraamatu andmete järgi oli ostetud kinnistu elamumaa, kuid keskkonnaametist ehitusluba küsides saadi teada, et kinnistu on täies ulatuses metsamaa kõlvik, millele ei tohi hooneid püstitada. Kas müüja peab raha tagasi andma?

M. K. ja S. K. (hagejad) esitasid 2015. aastal Harju maakohtule V. K. (kostja) vastu hagi müügilepingu alusel üle antud 11 000 euro tagasisaamiseks. Hagiavalduse kohaselt ostsid M. K. ja S. K. 29. juulil 2015 Lääne-Virumaal Vihula vallas Võsu alevikus asuva Külaotsa kinnistu, et rajada sinna suvekodu. Müügikuulutuse ja kinnistusraamatu andmete järgi oli kinnistu elamumaa, kuid keskkonnaametist ehitusluba küsides said M. K. ja S. K. teada, et kinnistu on täies ulatuses metsamaa kõlvik, millele ei tohi valitsuse 19. veebruari 2015. aasta määruse „Lahemaa rahvuspargi kaitse-eeskiri“ § 23 lg 1 p 1 kohaselt hooneid püstitada.

M. K. ja S. K. väitsid, et teadsid müügilepingu sõlmimise ajal, et kinnistu asub Lahemaa rahvuspargi territooriumil, aga ei osanud ette näha ehituspiiranguid. Nende arvates ei vasta müügileping tingimustele ja tegu on olulise lepingurikkumisega:

1) müügilepingu esemel ei ole kokkulepitud omadusi, sest tegemist pole elamukrundiga (kuhu saab ehitada), nagu oli märgitud müügikuulutuses;

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. January 2018, 16:54

Finantsuudised.ee toetajad: