Autor: Finantsuudised.ee • 20. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia kavandab poolemiljardilist investeeringut

Eesti Energia juht Hando Sutter.
Foto: Andras Kralla
Eestis valmistatakse ette suuruselt teist või kolmandat, poole miljardi suurust ülevõtutehingut, milles on huvi osaleda ka riigifirmal Eesti Energia, kuid viimane ootab selles osalemiseks ikka veel valitsuse nõusolekut, kirjutab Postimees.

Euroopa ettevõtete ühinemis- ja ülevõtmistehinguid kajastav Mergermarket kirjutas hiljuti, et Eesti suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia müügiprotsess hakkab jõudma faasi, kus ettevõtte ostust huvitatud investorid peavad pärast esmase huvi ülesnäitamist jaanuaris esitama nüüd, aprilli keskpaigaks, siduvad pakkumised, et välja selgitada õiglane tehinguhind.

Postimeest konsulteerinud allikate sõnul on siduspakkumiste esitamise tähtaeg täna, 20. aprill. Ühtlasi kinnitasid asjaga kursis allikad väljaandele sedagi, et Eesti Energia on vägagi huvitatud Nelja Energia omandamisest.

Mergermarket kirjutas hiljuti, et Nelja Energia üleostmisest on huvitatud kolm-neli investorit, kelle seas on vähemalt üks Londonis tegutsev investeerimisfond. Postimehe andmetel tahab tuuleenergia tootjaga tehinguni jõuda koguni viis ettevõtet, kelle hulgas on kolm strateegilist investorit ja kaks fondi.

Potentsiaalne koht suurtehingute reasArvestades, et Nelja Energia müügitehingu võimaliku maksumusena on mainitud suurusjärku pool miljardit eurot, paigutuks see Eesti ettevõtete müügitehingute edetabelis teisele või kolmandale kohale.Nelja Energia müügitehingu finantsnõustajatena toodi jaanuaris avalikustatud infos esile Augusta & Co ning Superia Corporate Finance. Müügitehingu juriidiline nõustaja on Mergermarketi andmetel Eestis ja Lätis Soraineni advokaadibüroo, Leedus TGS Baltic.
0

- Seni suurim tehing on olnud Hansapanga ülevõtmine Swedbanki poolt 2005. aastal, kui rootslased maksid panga aktsionäridele 1,7 miljardit eurot.

- Sellele järgneb Silja Line’i ost Tallinki poolt 2006. aastal. Toonase tehingu maksumus oli 550 miljonit eurot.

- Suuruselt kolmandal kohal on Eesti Telekomi ost TeliaSonera poolt 2010. aastal, tehingu maksumus oli 485 miljonit eurot.

- Neljanda tehinguna tuuakse esile Sylvesteri ostu Stora Enso poolt 2002. aastal, Äripäeva hinnangul võis tehingu maksumus olla 177 miljonit eurot.

Viiendaks suurimaks tehinguks loetakse Starmani ostu Elisa poolt 2016. aastal. Tehingu maksumus oli 151 miljonit eurot.

 

Loe lähemalt Postimehest.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077