29. juuni 2020

Miks võtta Excelis kasutusele PowerQuery tööriist?

Foto: shutterstock.com
PowerQuery tööriist on Excelis suhteliselt uus abivahend, millega saab andmeid kokku koguda eri andmeallikatest. See lahendab Excelis mitu probleemset olukorda, mida funktsioon VLOOKUP ei suuda.

PowerQuery tööriist on Excelis suhteliselt uus abivahend, millega saab andmeid kokku koguda eri andmeallikatest: Exceli tööfailid, veebilehed, andmebaasid, csv- ja xml-failid ning soovi korral ka Facebooki lehed.

PowerQuery lahendab Excelis mitu probleemset olukorda. Näiteks kui soovime andmetabeleid ühiste tunnuste järgi kokku ühendada, võime selleks kasutada Excelis funktsiooni VLOOKUP. Kui aga seoseid ühele tootekoodile või -tunnusele on mitu, jääb VLOOKUP hätta, sest see kasutab seost üks ühele.

PowerQuery võimaldab kasutajal valida erinevaid seoste loomise viise. Seega saab PowerQuery abil edukalt kokku viia andmeread, kus ühele tunnusele vastab mitu tunnust.

Lisaks on PowerQuery palju kiirem kui funktsioon VLOOKUP.

Tulemas koolitus „Exceli meistriklass finantsjuhtidele

PowerQuery puhul on mugav ka see, et kui kasutaja lisab algtabelis uusi ridu, kaasab PowerQuery pärast andmetabeli värskendamist kohe uued read ja esitab need tulemustesse. Seega on vaja luua tabelite vahel seosed ühe korra ja edaspidi toimub andmete kokkuviimine automaatselt.

Eeliseid on veelgi, toome välja ainult mõned.

- Töökindel, kiire ja lihtne kasutada

- Seosed üks mitmele ja erinevad tulemused andmete ühendamisel

- Algtabelitesse lisatud uued read kajastuvad tulemustes automaatselt.

- Andmeid võib kuvada mitmest veerust korraga. VLOOKUP võimaldab tuua andmeid korraga ühest veerust.

- Andmetabelite ühendamisel on võimalik luua selline andmemudel, mis töötleb andmeid selliseks, nagu kasutajal on vaja. Uute andmete lisamisel toimub töötlemine ja andmete esitamine automaatselt. Näiteks algtabelist tulevad andmed ümardamata kujul, aga lõpptulemusse saabuvad andmed ümardatud kujul.

- Ühiste tunnuste valimiseks tabelite ühendamisel võib kasutada korraga mitut veergu.

Eespool kirjeldatu on ainult väike võimalus tõsta tööefektiivsust PowerQuery abil, kasutamisvõimalusi on palju. Näiteks on see ideaalne vahend mitmest Exceli tabelist PivotTable'i aruande koostamiseks.

PowerQuery on Excel 2016 ja Office 365 paketis olemas, aga 2010. ja 2013. a Exceli kasutajad saavad selle tasuta alla laadida Microsofti kodulehelt. PowerQuery on kuvatud Excelis DATA menüüs käskluse alla Get Data või NewQuery.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077