Autor: Tõnu Mertsina • 31. august 2023

Eesti majanduskasvu taastumist pidurdab nõrk välisnõudlus

Kaupade eksport on vähenenud alates eelmise aasta teisest kvartalist ja see langus on süvenenud. Samas on jätkuvalt, peamiselt transpordi-, reklaami- ja arvutiteenuste toel, kasvamas teenuste eksport.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina tõdeb, et Eesti majandus on vähenenud juba eelmise aasta algusest ning taastumist takistab nõrk välisnõudlus.
Foto: Liis Treimann

Tööstusettevõtete osakaal, kelle jaoks nõrk nõudlus piirab nende äritegevust, on tõusnud juba 74 protsendini, mis on umbes sama nagu 2020. koroona-aasta kõige teravamal ajal. Samuti on see osakaal suurem, kui näiteks teistes Balti riikides, Soomes ja Rootsis. Eksportivate ettevõtete hinnangul on halvenenud nende konkurentsivõime välisturgudel. Konkurentsivõime halvenemine võib aga pidurdada ekspordi taastumist, kui välisnõudlus hakkab paranema. Nõrk välisnõudlus ei mõjuta ainult vahetult eksportivaid ettevõtteid, vaid oluliselt suuremat kodumaist väärtusahelat – ettevõtteid, mis toodavad neile kaupu või pakuvad teenuseid.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077