Autor: Villu Zirnask • 6. veebruar 2024

Riigikohus: äriühingu nõukogu liige saab vastutada rahapesu tegevusetusega toimepanemise eest

Tiiu Järviste
Foto: Andras Kralla
Kohutuvaidlus, kas Tiiu Järviste, Aleksei Dremovit, Andrii Danchakki on süüdi rahapesus läbi nüüdseks pankrotis oleva GFC Good Finance Company, naaseb ringkonnakohtusse. Küll aga ütles riigikohus oma hiljutises otsuses selgelt, et põhimõtteliselt saab äriühingu nõukogu liige vastutada rahapesu tegevusetusega toimepanemise eest.

Süüdistuse kohaselt jättis T. Järviste täitmata ÄS §-st 316 tulenevad nõukogu liikme kohustused: olles teadlik, et GFC-s ei järgita rahapesu tõkestamise reegleid, ei andnud ta juhatusele korraldust viia GFC tegevus kooskõlla RahaPTS-i nõuetega, ei asendanud juhtkonda kuuluvaid ega rahapesu tõkestamise eest vastutavaid juhtivtöötajaid ning aktsepteeris, et faktiliselt juhib äriühingut tema elukaaslane. Riigikohus nentis, et selline käitumine on käsitatav tegevusetusena.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077