Autor: Christo Ojamaa • 7. veebruar 2024

Pankur: pangalingi maksed langevad, uudsed makselahendused tõusevad

Tarbijad eelistavad e-kaubanduses üha enam turvalisi digitaalseid makseteenuseid – Apple Pay’d ja Google Pay’d. SEB 2023 tehingute statistika näitab, et kõige kiiremini on makselahendustest esile tõusnud interneti kaardimaksete maht, seda koguni 57% aastases võrdluses. Samuti on oluliselt kasvanud makse algatamise teenuse mahud, mis kasvasid 31%, samal ajal, kui pangalingi maksed on aastases võrdluses vähenenud 25%, mis on indikaatoriks, et inimesed hindavad e-oste sooritades mugavust, valikuvõimalusi ja turvalisust.
SEB käibekapitali- ja arvelduslahenduste divisjoni direktor Christo Ojamaa

Statistikaplatvormi Statista prognoosi järgi jõuab alanud aasta lõpuks e-kaubanduse osakaal globaalsest jaekaubanduse käibest 20%-ni. Kui veel 2017. aastal liikus maailmas iga 100-eurose ostu kohta 10 eurot e-kanalites, siis 2023. aasta lõpuks tõusis see summa pea 20 euroni. Ent edaspidi jääb aastane tõus prognooside kohaselt siiski ühekohaliseks. Selline trend on tingitud pandeemiajärgsest tagasipöördumisest füüsilistesse poodidesse, tarbijate ebakindlusest ning kõrgest inflatsioonist, mis on sundinud inimesi oma tarbimist piirama. Siiski võime oodata, et 2027. aastaks moodustab e-kaubandus pea veerandi maailma jaemüügist.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077