Autor: Rasmus Kattai • 6. juuli 2024

Rasmus Kattai: tootmiskuludest lähtuv hinnasurve on märgatavalt vähenenud

Juunis oli Eesti tarbijakorv 2,5% kallim kui aasta varem ning kuu varasemaga võrreldes tõusid hinnad 0,4%. Hinnatõusu kiirus, mis veel tänavu jaanuaris oli 5%, alanes aasta esimesel poolel kuust kuusse pidevalt, seda valdavalt tänu energia odavnemisele. Juunikuine hinnatõus oli viimase kolme aasta kõige aeglasem.
Foto: Raul Mee

Aastataguse ajaga võrreldes odavnesid tarbijakorvis enim gaas ja lennupiletid, mõlemad umbes kümnendiku. Märgatavalt on langenud puu- ja köögiviljade, ent ka majutusteenuste hind, panustades sellega samuti inflatsiooni aeglustumisse. Suurem osa tarbijakorvi sisust on aastaga siiski kallinenud ning teenused on peamine kululiik, mis on ostukorvi hinda kasvatanud. Kõige kiiremini on tõusnud transpordi, meditsiiniteenuste ja pakettreiside, aga ka erinevate iluteenuste hind. Peamist rolli mängib teenuste hinnakujunduses palgakulude kasv, mis on püsinud küllaltki jõuline.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077