Autor: Krista Kollo • 2. detsember 2021

Eesti Pank liitus SDRide vabatahtliku kauplemisleppega. Mis need SDRid ikkagi on?

Selle aasta novembris allkirjastas Eesti Pank Rahvusvahelise Valuutafondiga SDRide vabatahtliku kauplemislepingu. IMF kutsub VTAga liituma tugevama reservipositsiooniga riigid, kes on nõus IMFiga eelnevalt kokku lepitud tingimustel ja limiitide ulatuses SDRe ostma või müüma. Euroopast on peale Eesti VTAga liitunud 22 riiki ning Euroopa Keskpank, kirjutab Eesti Panga blogis ökonomist Krista Kollo.
Eesti Pank allkirjastas novembris Rahvusvahelise Valuutafondiga SDRide vabatahtliku kauplemislepingu.
Foto: Marta Toomsalu

Augustis otsustas IMFi nõukogu jaotada oma liikmesriikide vahel täiendavalt 456 miljardit SDRi (umbes 650 miljardit dollarit). SDRe ehk IMFi arvestusühikuid jagati riikidele vastavalt nende osalusele ehk kvoodi suurusele IMFis. Eesti kvoodiosa IMFis on 0,051%, seega sai Eesti kogusummast 233 miljonit SDRi, mis on ligikaudu 282 miljonit eurot. Tegemist on suurima SDRide lisajagamisega fondi ajaloos ja selle peamine eesmärk on aidata leevendada enneolematute mõõtmetega viirusekriisi tagajärgi: täiendada vaeste ja arenevate riikide välisreserve, tõsta kindlustunnet ning toetada maailmamajanduse vastupanuvõimet ja stabiilsust.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077