Autor: Richard Nagel • 27. veebruar 2024

Richard Nagel: ärge kartke ERP-lahendusi, mis hetkel näivad ülemõõdulistena

Varem või hiljem jõuavad areneva ettevõtte asutajad ja tegevjuhid ristteele, kus tuleb otsustada: kas võtta äriprotsesside juhtimiseks kasutusele täiendavaid, aga eraldiseisvaid IT-rakendusi või teha ümber kogu oma IT-arhitektuur.
SAPi ERP-süsteemide nõustaja Richard Nagel.
Foto: SAP

See ei ole kerge valik, kuid aega ei saa raisata, kui traditsiooniline kombinatsioon – spetsiaalselt teatud äriprotsesside (finantsjuhtimine, personalijuhtimine, turundus, müük, klienditeenindus, tootmine, tarneahel jne) jaoks mõeldud rakendused koos üldiste ERP-rakendustega – muudab kasvava nõudluse rahuldamiseks vajalikud skaleerimistoimingud eriti hirmuäratavaks.

Niisiis, kuidas otsustada, tegutseda ja käituda viisil, mis annab tulemuseks tulude kasvu, kulude säästu ja rahavood, mida investorid ja partnerid kõige enam soovivad? Vastuseks on avalikus pilves toimiv ERP, millest sündiva kasu mõjul tõuseb ettevõtte väärtus, atraktiivsus ühinemiste ja omandamiste objektina ning usaldus, mis on vajalik laienemiseks vajaliku kapitali hankimiseks.

Laialt levinud, kuid iganenud praktika

Kuigi see on endiselt laialt levinud praktika, on finantside, projektijuhtimise, müügi, logistika või mõne muu äriprotsessi jaoks spetsiaalse tarkvara kasutamine aegunud lähenemine. Tehnoloogia on dramaatiliselt muutunud alates 1990. aastate lõpust ja 2000. aastate algusest, mil spetsiaalse tarkvara eelised kaalusid üles üha keerukamate, suuremate ja monoliitsete ERP-süsteemide juurutamise, hooldamise ja konfigureerimise kulud.

Kahjuks kipuvad kasvuettevõtted skeptiliselt suhtuma sellesse, millist väärtust ERP-süsteemide uusim põlvkond pakub. Ütlen seda tuginedes oma kogemusele, mis hõlmab ERP-de valimist enam kui 500 organisatsioonile enam kui 20 riigis ja erinevates tööstusharudes. Otsustajad kardavad, et kui üks ERP-süsteem katab kogu äri, siis sisaldab see liiga palju funktsioone ja integratsioone, mida ei saa kohe kasutada. See tekitab neis tunde, et tegu oleks raisatud raha, väiksema kontrolli ja ebatõhususega.

Säärane skepsis tehnoloogia valimisel on väga riskantne nii siis, kui alles valmistute suureks kasvuks, kui ka siis, kui juba kogete seda. Te jätate kasutamata võimalused protsesse täiustada, jõuda uute klientideni ja ületada konkurente uusimate rakenduste, protsesside ja tööriistadega. Veelgi olulisem on see, et teil puudub võime sektorit raputava laienemise teostamiseks: suutlikkus rakendada kiiresti inimesi ja protsesse uutest võimalustest kinni haaramiseks.

Avalikus pilves toimiva ERP mitmekihiline modulaarne arhitektuur loob põhiandmete ja -protsessidele vundamendi, standardiseerides toiminguid ja pakkudes samal ajal paindlikkust parimate tavade kasutuselevõtmiseks, uute rakenduste võimendamiseks ning vajaduse korral kohandamiseks ja uuendusteks. Pilvetarkvara pakkuja rakendab ka uusimaid tööriistu, vastavusnõudeid ja ekspertressursse, et tagada kogu süsteemi ja selle sisu pidev turvalisus.

Oletame, et teie ettevõte on hüperkasvu režiimis, plaanides ühe aasta jooksul jõuda klientideni enam kui 80 riigis. Kõikide protsesside, tegevuste ja strateegiate toetamiseks on vaja põhifinantsrakendust ja tõestatud metoodikaid, et seda eesmärki nii lühikeses kui ka pikas perspektiivis kasumlikult realiseerida.

Pilve-ERP aitab luua reaalajas ülevaate kõigist ettevõtte üksustest. Ettevõtte finantsjuht saab seetõttu laiendada äri terviklikult, kontrollides paremini globaalseid protsesse alates riskijuhtimisest kuni maksumaksmiseni ja iga kohaliku kontori likviidsuse ja kasumini.

Kuid see pilve-ERP eelis on alles algus. Sama ERP-teenuse raames saavad teie organisatsiooni eri protsessid võita andmetest, statistikast ja analüüsivõimalustest. Näiteks saab personalijuht infot õigete töötajate palkamiseks. Tarneahela juht aga saab vaadata, kas müügipartnerid sobivad ettevõtte hoidmiseks õigel kasvutrajektooril.

Õige funktsionaalsus õigel ajal

ERP-tarkvara hindamisel on alati lihtne keskenduda funktsioonidele ja omadustele. Täna hangitud funktsioonid on teil homme olemas, aga kuidas on lood nendega, mida vajate viie kuu pärast?

Siin peitub juba kasvu alguses pilve-ERP rakendamise ilu. Kaasaegseid tehnoloogiaid, parimaid tavasid ja töövooge uuendatakse kiirenevas tempos – paljudest neist saavad pusletükid, mida oma ettevõtte tuleviku kasumlikuks kujundamiseks vajate. Samal ajal saate toetuda usaldusväärsele partnerile, kes juhendab teie tiimi õigel ajal õigeid funktsioone juurutama ning tagab teie andmete ja süsteemide turvalisuse.

Richard Nagel esineb 18. aprillil Pärnu Finantskonverentsil ettekandega “Moodsad tehnoloogiad finantsjuhtimises”, rääkides tehisarust ja muudestki põnevatest arengutest äritarkvara valdkonnas.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077