Autor: Villu Zirnask • 7. aprill 2024

Solarstone´i vastne finantsjuht: võrgutasu saab olema suurem kui elektri maksumus, see teeb päikesekatuse kasulikuks

Aprillis asus päikesekatuseid arendava ja tootva Eesti ettevõtte Solarstone finantsjuhi ja juhatuse liikmena tööle Andres Zoober. Varem töötas ta transpordifirma Hernetes finantsjuhina ja enne seda Luminori/Nordea pangas krediidijuhina. Zoober räägib märtsis omanikku vahetanud – asutajatelt Raul Kirjaneni varahaldusettevõtte Biofuel OÜ enamusomandusse – ettevõtte tulevikuplaanidest.
Võrgutasu hakkab Solarstone i finantsjuhi Andres Zooberi hinnangul olema päikesekatuse ja akude tasuvusarvestusel väga oluline komponent.
Foto: Solarstone

Millega Solarstone sind ära võlus? Miks otsustasid töökohta vahetada ja mida tahad Solarstone´is ära teha?

Peamine põhjus oli turupotentsiaal ja sooviga olla osa protsessist mis muudab meie elukeskkonda oluliselt paremaks.

Peamiseks eesmärgiks saab olema omanike poolt seatud eesmärkide täitmine, see ei saa olema lihtne, kuna soov kasvada on päris suur.

Mis on ettevõtte üldised eesmärgid lähematel aastatel ja millel saab olema sinu kui finantsjuhi fookus?

2022. ja 2023. aasta tõid Solarstone jaoks kaasa suuremahulised investeeringud. Tootmise ja toodete arendamine, testimine, sertifitseerimine on aja- ja ressursimahukas.

Esmane peamine eesmärk on tegevuskasumisse jõudmine ning lisaks leida kogu protsessis kohtasid kus on võimalik veel efektiivsemalt tegutseda.

Jätkame investeeringute tegemist infotehnoloogiasse, automatiseerides katuselahenduste pakkumiste, projekteerimise ja dokumenteerimise protsessi. Lisaks on Solarstone'i tootmisjuht lõpule viimas Viljandi tehase robotiseerimise kolmandat etappi, mis annab kõik eeldused suuremateks tootmismahtudeks.

Turupotentsiaal on tohutu ning Euroopa Liidu regulatsioonid soosivad meie tegevust aina enam. Suurim eesmärk on realiseerida tootmisvõimekus, arendades jõudsalt müüki ning laieneda eksportturgudele.

Tahame mõne aastaga kasvada Euroopa üheks suurimaks integreeritud päikesekatuste pakkujaks.

Taastuvenergeetika lahenduste tähtsusest ja vajalikkusest räägitakse pidevalt, ja nõudlust , nagu ka ise just märksid, võiks päikesekatuste järele olla tohutult. Mis on suuremad väljakutsed ja karid sellel turul?

Peamiseks väljakutseks pean inimeste teadlikkuse tõstmist elektrituru tulevikust ja seeläbi tõestada, et Solarstone tooted on sellel teel väga kasulikud.

Üks, mis on kindel tuleviku osas on nimelt see, et ees ootab oluline võrgutasude kasv, mis tähendab, et suure tõenäosusega hakkab võrgutasu moodustama elektriarvest suurema osa kui elektrienergia maksumus. See saab olema päikesekatuse ja akude tasuvusarvestusel väga oluline komponent.

Igapäevatarbijad peaks seeläbi juba täna mõtlema, et kui plaanivad uut maja ehitada või oma vana katust täielikult renoveerida, siis on ainult üks mõistlik lahendus ja see on kaks ühes päikesekatus.

Rõhutan, et protsess Solarstone´i päikesekatuse saamiseks on ülimalt lihtne, kuna Solarstone meeskond teeb väga suure osa kogu protsessist ära. Meil on ägedaid lahendusi ka ettevõttele, kes otsivad viise kuidas oma igapäevategevust ESG sõbralikumaks saada.

Asutajad müüsid oma osalused ja taandusid juhtimisest

Märtsi alguses teatasid Eesti päikesekatuste iduettevõtte Solarstone OÜ asutajad Silver Aednik, Mattis Jürimäe ja Mait Kukk taanduvad ettevõtte juhtimisest ning müüvad osalused varahaldusettevõttele Biofuel OÜ.

Sunly Innovation OÜ investeeris idufirmasse 2019. aastal ja Biofuel OÜ 2022. aastal. Tehingu järgselt saab enamusosanikuks Raul Kirjaneni varahaldusettevõte Biofuel OÜ.

"Asutajatena oleme pannud kogu oma hinge Solarstone’i, kuid pärast põhjalikku kaalutlemist võtsime üheskoos vastu otsuse müüa osalused olemasolevale investorile. See viib ettevõtet kiiremini edasi, aidates kasvada eksport-turgudel, arendades samal ajal tipptasemel tooteid ning suurendades konkurentsivõimet," kommenteeris Aednik

Idufirma tegevjuhina ja juhatuse liikmena jätkab Romet Roosalu, nõukogus jätkavad Andreas Laane, Rasmus Udde ning lisandus Mattis Jürimäe.

Solarstone loodi 2015. aastal ning on sellest ajast alates välja arendanud mitmeid uudseid tooteid, paigaldanud üle tuhande päikesekatuse ja avanud Eestis Euroopa suurima tootmisvõimekusega ehitisintegreeritavate (BIPV) päikesepaneelide koostetehase.

2023. aastal panustas Solarstone protsesside korrastamisele, sh toote- ja tootmise arendusse. Edasiseks eesmärgiks on paari aastaga kasvada mitmekümne miljonilise aastakäibega Eesti ettevõteks, jõuda tegevuskasumisse ning saada turusegmendi eestvedajaks.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077