Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. september 2019

Milliseid investeerimistrende võime oodata uuelt kümnendilt?

Kui valitsuse teise samba pensionifondide vabakslaskmise plaan teoks saab, tekib järgmistel aastatel investeerimisturule juurde palju uusi investeerijaid. Et aktsiaturule sisenejate elu lihtsamaks teha, koostasime ülevaate, milliseid investeerimistrende uus aastakümme meie hinnangul kaasa toob ja milliste strateegiatega aktsiaturgudelt teenida.

Maailma majanduses on ebastabiilsed ajad. USA-Hiina kaubandussõda ja õhusrippuv Brexit on USA aktsiaturud viinud langusesse, mille põhjal eksperdid ennustavad peatset majanduslangust. Aktsiaturud on langenud ka Euroopas, mille peamine põhjus on probleemid Saksamaa tööstuses, kuid mitte ainult.

Majandusteadlane Nouriel Roubini, kes ennustas õigesti ette ka 2008. aasta suurt kriisi, on öelnud, et uus kriis tabab meid 2020. aastal. Roubini ennustus võib osutuda tõeks, kuid sama hästi võib meid langus tabada ka alles 5 aasta pärast. Aktsiaturud nagu ka majandus tervikuna on tsükliline. Tõusule järgneb alati langus ja sellele uuesti tõus. Kui midagi eelmistest kriisidest õpiti, siis seda, et keskpankadel on võimalik suuri kõikumisi stabiliseerida. Seega me loodetavasti sel korral 2002. või 2009. aasta taolist suurt kukkumist ei näe, sest pangad teevad kõik, et seda vältida.

Investeerida või mitte?

Sageli arvatakse, et investeerimise alustamiseks peab ootama õiget aega. Kui aktsiate hinnad on kõrged, siis mõeldakse, et tuleb oodata, kuni hinnad turul langevad. Kui hinnad on madalad, siis ei julgeta aktsiaid osta, kartuses, et neid on pärast raske müüa. Tegelikult on iga hetk turule sisenemiseks õige ja alustada võiks pigem täna kui homme. Majanduslangus võib olla suurepärane aeg aktsiate ostuks, kuid kui sa alustad alles siis, ei pruugi õigel hetkel piisavalt raha olla, et seda olukorda enda kasuks pöörata. Seega on tark otsus kätt harjutada ja kogemusi koguda juba täna.

Rääkides investeerimisest ja aktsiaturgudest laiemalt, siis pikaajalist investeerimistegevust majanduse langus väga suurelt ei mõjuta. Rohkem on majanduslangusest mõjutatud need investorid, kes otsivad kiiret tootlust ja tegelevad igapäevase kauplemisega. Siin on riskid suuremad ja selle võrra on suuremad ka võimalikud kaotused.

Tõusvad sektorid

Kindlasti tasub järgmisel kümnendil pöörata tähelepanu perspektiivikatele valdkondadele nagu biotehnoloogia ja tehnoloogia tervikuna. Just nendest sektoritest tuleb suure tõenäosusega uus Amazon, mille aktsiatel läbi aegade aktsiaturul väga hästi on läinud. Silma tasub peal hoida ka kõrgmoe valdkonnal, sest hoolimata majanduse tsüklitest on selle valdkonna aktsiad alati säilitanud oma positsiooni, sest kõrgmoe tarbijad ei ole niivõrd majanduse üldisest heaolust sõltuvad.

Millistesse aktsiatesse raha paigutada?

Aktsiate valiku puhul on tähtis uurida ettevõtte tausta ja tutvuda ettevõtte viimaste kvartaliaruannetega. Kindlasti tasub pilku peal hoida üldistel majandustrendidel, aktsiaturgude tõusudel ja langustel tervikuna ning keskpankade tegutsemisel. Vaadata võiks ka aktsia hinna ja kasumi suhet ehk PE suhet. Mida kõrgem on see number, seda ülehinnatum on aktsia hetkehind sealt saadava tuluga võrreldes.

Kui mõtled, millised on head aktsiad, kuhu lähiaastatel investeerida, siis Admiral Markets on välja toonud rida ettevõtteid, kelle aktsiaid tasub pikas perspektiivis osta. Reguleeritud maaklerina pakub Admiral Markets juurdepääsu maailma kõige populaarsematele kauplemisplatvormidele, kus saab kaubelda nii valuutade, CFD-de, aktsiate kui ka ETF-idega.

Kinnisvarasse investeerimine

Kinnisvarasse investeerimine on jätkuvalt populaarne. Investorid, kelle portfell hetkel kinnisvara sisaldab, võivad olla rahul, sest kinnisvarahinnad on Eestis saavutanud rekordtaseme, küündides 1547 euroni ruutmeetri kohta. Järgmise kümnendi jooksul näeme kindlasti teatavat langust hindades ja turu korrastumist. Samas on kinnisvaraturule tulnud palju premium-kinnisvara, mille väärtus ilmselt nii järsult ei kuku.

Võrreldes aktsiatesse investeerimisega on kinnisvarasse investeerimine oluliselt vähem likviidne. See tähendab, et kui investoril peaks kiirelt olema vaja investeering rahaks teha, ei pruugi see olla võimalik. Kui aga ise kinnisvara omada ei taha, saab kinnisvarasse investeerida ka läbi kinnisvarafondide (näiteks REIT). See on ka märgatavalt likviidsem kui reaalse kinnisvara omamine.

Hajutamine ja pikaajaline strateegia kui riskide maandamise taktika

Mida volatiivsem on aktsiate hind börsil tervikuna, seda tähtsam on oma investeeringuid hajutada. Kui sinu raha on paigutatud väikeste osade kaupa paljudesse erinevatesse fondidesse ja aktsiatesse, hoiad oma riskid oluliselt madalamal. Muutlikel aegadel toimivad hästi pikaajalised investeeringud. Ka fikseeritud sissetulekuga tooted ja investeerimine kulda ETF-ide kaudu aitavad diversifikatsioonile kaasa.

Kõige turvalisem ja pikas plaanis kasumlikum ongi aktsiatesse investeerimist käsitleda pikaajalise strateegiana. Siis ei ole sa lühiajalistest tõusudest ja langustest niivõrd mõjutatud ning sinu raha kasvab majandustsüklitest sõltumata. Kui mõni aktsia langeb 50%, ei tohiks sa seda kohe müüa, vaid peaksid rahulikult vaatama, mis saab edasi. Kui aktsia hind on madal, siis tähendab see, et kõik tahavad seda aktsiat müüa ja vaid vähesed tahavad seda osta. Seega on tark pigem oodata, sest enamasti tõuseb aktsiahind taas.

Kokkuvõttes tekib teise pensionisamba vabakslaskmisega inimestel oluliselt rohkem võimalusi oma tuleviku üle otsustada ja kahtlemata suurendab see ka nende hulka, kes investeerimisega alustamist plaanivad. Kui küsida, kas järgmisel kümnendil aktsiatesse investeerida või ei, siis vastus on kindel „jah“. Ning kui sul ei ole lähima 10 aasta jooksul vaja raha välja võtta, siis võidad sa sellest perioodist kohe päris kindlasti. Kokkuvõttes ei tea meist keegi, kas ja millal majanduslangus tuleb või kui suur see olema saab. Tõenäoliselt tabab meid langus järgmise kümne aasta jooksul, kuid mitte kohe veel järgmisel aastal. Võttes sihiks tegeleda investeerimisega 10, 20 või isegi 30 aastat, koguneb sinu portfelli väärikas summa, mis teenib sind mugavalt ka pensionieas.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenuseid osutava ettevõttega. Tutvu Admiral Markets tegevuse ja teenuste tingimustega, vajadusel pea nõu asjatundjaga.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077