Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 12. juuni 2022

Tallinn Supply Chain Finance Summit: Eesti e-ühiskond soosib fintech ettevõtete arengut

Tallinn Supply Chain Finance Summit 2022
Möödunud nädalal toimunud konverentsil Tallinn SCF Summit 2022 käsitleti tarneahelate rahastamist, seda puudutavaid digiteenuseid ja era- ning riigisektori koostööd e-ärikeskkonna arendamisel. Ühiselt leiti, et tugev Eesti e-ühiskond soosib siinsete ettevõtete välisturgude vallutamist finantssektoris.

Kaks päeva väldanud konverentsi sisulises pooles sai osaleda nii kohapeal kui ka veebisilla vahendusel, kõiki sõnavõtte ning paneele on võimalik järele vaadata allolevate linkide kaudu.

-> Avasõna

Esimeses paneelis osalesid EBRD Baltikumi juht Ian Brown, Lever ID tegevjuht Oskar Poola, SupplierPlusi esindas Uve Poom ning vestlust modereeris Sean Edwards (ITFA). Avati, kuidas on seotud reaalaja majandus ning digiallkirjad ja tarneahela rahastamine ning millist rolli mängivad krüptograafilised lahendused reaalaja majanduse edendamisel.

-> Building a Real-Time Economy – How can state entities and private companies collaborate in creating a seamless business environment?

Edasi sai ka ise sõna rahvusvahelise kaubanduse rahastamise ühingu ITFA esimees Sean Edwards, kelle sõnul on Eestis kasutusele võetud kaubanduse digitaliseerimise lahendused kogu maailmale eeskujuks.

-> Introduction to SCF techniques

Järgmiseks võtsid Coastline Solutionsi tegevjuht Derek Ennis ja SupplierPlusi COO Uve Poom kokku enda ettevõtete koostöös sündinud tarneahela rahastamise teemalise e-kursuse.

-> Launch of SCF e-course developed by Coastline with support from SupplierPlus

Jätkasid Sean Edwardsi modereerimisel Wave BL esindaja Ofer Ein Bar, Heiti Mering, Ulrika Hurt ja Lauri Lust (Digital Logistics Centre of Excellence). Lahati erinevaid võimalusi, kuidas ühendada erinevaid füüsilisi ning digitaalseid tarneahelaid.

-> Electronic Documentation in logistics: Connecting the physical and digital supply chains via Digital Bills of Lading and Electronic Freight Transport Information

Päeva jäid lõpetama Tradeteqi looja Nils Behling, Commerzbanka esindav Thomas Krieger, Peeter Koppel SEBst ja Nana Khurodze (EBRD). Modereeris Peter Brinsley Point Forwardist.

-> Distribution and secondary markets. How can trade asset originators connect with new sources of liquidity?

Teine ettekannete päev tõi välja maksetavade muutumise

Teine päev algas Sean Edwardsi ja Airi Jansen-Uueda (CLO, SupplierPlus) aruteluga juriidilistel teemadel, mis puudutas kaubanduse rahastamisel ette tulevaid väljakutseid ning lahendusi.

-> Legal issues, challenges and solutions for trade digitalisation

Edasi liikus päev Enigio müügi ning turunduse juhi Gunnar Collin veebi vahendusel toimunud ettekandega, mis käsitles kaubanduse rahastamist puudutavate dokumentide digiteerimist ja õiguslikku siduvust.

-> DNI initiative and electronic trade documents

Järgnes paneel, kus Andris Krasovskis (Food Union), Kristaps Velmers (Citadele Bank), Shereen Elensary (QNB Alahli, Egypt) ning Uve Poom arutlesid jaekaubanduse ning toiduaine- ja joogitööstuse maksetavade muutumise erinevate võimaluste ning tulevikuvisioonide üle. Modereeris Michael Bickers (BCR Publishing).

-> Payment practices in the grocery retail and food & beverages industries

Järgmiseks tutvustas tegevjuht Oskar Poola Lever ID uudset digitaalse identiteedi ja allkirjastamise platvormi ning Priit Tomp lisas enda poolt SupplierPlusi vaate kahe ettevõtte koostööle.

-> Lever ID: Quantum-resilient cryptography for user authentication and electronic signing

Päeva ja seega ka konverentsi ametliku osa võtsid kokku Toomas Veersoo (Telema), Axel Baudry (Guardtime), Joao Rei (eID Easy) ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi esindaja Sirli Heinsoo. Paneeli modereeris SupplierPlusi esindaja Maria Mogilnaya ning arutuluse alla tuli teema, kuidas finantstehingute puhul tagada digitaalseid võimalusi kasutades tehingute turvalisus.

-> Transaction identification in a digital world: Risk mitigation & ensuring trust for financial transactions

Uuesti plaanitakse samas formaadis kohtuda ka tuleval kevadel Tallinn Supply Chain Finance Summit 2023 raames.

Käesoleva aasta üritusel tehtud fotosid saab näha siit.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077