Autor: EMTIR MARKETING • 11. jaanuar 2023

Kui palju maksab online kasiino loomine?

Foto: pixabay.com
Algselt võib tunduda online kasiino loomine äärmiselt lihtsa tegevusena, kuid tegelikult see nii ei ole.

Võib küll julgelt väita, et Eesti Kasiino maastik on tugevalt arenenud, kuid ühtlasi on see ka väga tugevalt reguleeritud. Näiteks peab olema igal online kasiinol Eestis tegutsemiseks litsent ja tegevusluba. Ühtlasi olgu mainitud, et teistes riikides väljaantud litsentsid Eestis ei kehti. Paljudel kasiinodel on litsents olemas näiteks Maltal ja Curacaos, kuid Eesti seadusandluse silmis on see tühine. Ilma litsentsita kasiinode veebilehtedele piiratakse ligipääs EMTA poolt.

Tegemist on pika protsessiga, mis vajab omajagu algkapitali ning dokumentide esitamist. Eesti riik soovib olla kindel, et litsentseeritud kasiinod oleksid mängijatele turvalised ning ausad. Ilma nõuete täitmiseta endale online kasiinot luua ei ole võimalik. Paljude jaoks saab saatuslikuks algkapital. Loodud osaühingu osakapital peab olema vähemalt miljon eurot, mis tähendab seda, et paljude jaoks ei ole see võimalik.

Peamised kulud alustavale ettevõttele, kes loob online kasiinot

Esimese asjana on vajalik leida osakapital, mis ületab ühe miljoni euro piiri. Kui rahastus on leitud, siis kahjuks kulutused ei lõppe, ning tegemist on vaid algusega. Endale online kasiino veebilehe loomine on kulukas, sest see peab olema turvaline. Samuti kulub märkimisväärne raha ka serveritele, mis peavad kogu süsteemi haldama. Suurimates online kasiinodes on üle mitme tuhande mängu, mis tähendab seda, et kogu protsessi sujuvaks liikumiseks peab olema hea jõudlus.

Samuti peab arvestama riigilõivudega, mis tulenevad hasartmänguseadusest. Tegemist on küll marginaalse kuluga, kuid sellest hoolimata on tegemist kuluga. Loomulikult ei tohi unustada ka palgakulu, mis on IT sektori vääriline. Keskmised palgad iGaming sektoris ehk online kasiinode maailmas on nelja tuhande euro ringis. Ilmselgelt ei piisa kogu süsteemi haldamiseks vaid ühest inimesest ning hetkeseisuga on kõige väiksemad meeskonnad kümne liikmelised.

Töötajate leidmine on keeruline ja kulukas protsess

Hoolimata sellest, et Eestis on äärmiselt palju tugevaid IT sektori töötajaid on nad tavaliselt hõivatud. Enda meeskond tuleks komplekteerida tugevatest inimestest, kellel on olemas ka varasem kasiinode kogemus. Sellise tegevuse finantseerimiseks on mitmeid erinevaid lahendusi. Esiteks on võimalik kasutada ettevõtte osakuid, ning sellega meelitada mõnest konkureerivast ettevõttest endale uued töötajad. Küll aga kaasneb sellega osaluse kaotamine, mis võib pikas perspektiivis osutuda vägagi kulukaks. Samas on töötajad oluliselt rohkem motiveeritud tugevamalt pingutama.

Teine variant on alustada täiesti nullist ning inimesi ise koolitada. Kui puuduvad aga varasemad teadmised online kasiino loomisest või selle arendamisest, siis pole tegemist variandiga. Lisaks online kasiino loomisele tuleb rõhku panna ka selle turundamisele. Miks peaks inimesed just teie veebilehele tulema, kui valikus on kümneid erinevaid ettevõtteid, kes ennast juba varasemalt on tõestanud. Tegemist võib olla ühe kõige suurema kuluga, mida tasuks enne kasiino loomist tugevalt kaaluda.

Jooksvad kulud ja konkurentsieelise säilitamine

Uute mängijate hankimiseks kasutatakse tavaliselt huvitavaid pakkumisi, mis kehtivad ainult uutele mängijatele. Olgu selleks boonusraha või hoopis tasuta spinnid. Kuna konkurents on tihe, siis pakutakse mängijatele järjest rohkem erinevaid võimalusi. Lisaks on populaarsust kogumas ka erinevad lojaalsusprogrammid. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et mida rohkem te mängite, seda rohkem on võimalik punkte saada, mis on võimalik hiljem auhindade vastu vahetada.

Jooksvatest kuludeks tuleks kindlasti arvestada ka erinevad uuendused, mida online kasiino vajab. Kuna tegemist on äärmiselt kiiresti areneva sektoriga, siis on muutused toimumas praktiliselt koguaeg. Sellest hoolimata on paljud ettevõtjad võtnud selle riski ning soovivad selles glamuurses ning huvitavas sektoris enda oskused proovile panna. Hea õnne korral on tegemist tulusa äriga, millele ennustatakse suurt kasvu.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077