Autor: SISUTURUNDUS • 22. aprill 2023

4 iGaming ettevõtet, mille rabav kasv turgutab majandust

iGamingu sektor (ehk teisisõnu internetipõhiste hasartmängude valdkond) on viimastel aastatel olnud maailmamajanduse kontekstis justkui must hobune: keegi ei uskunud, et üks pealtnäha vähetähtis sektor võib haarata niivõrd suure osa majandusest ning muutuda mõne riigi oluliseks käibeallikaks. Näiteks on väike Curaçao saar muutunud oluliselt jõukamaks, seda eelkõige iGaming-ettevõtete osaluse tõttu.

Ka Eesti majandus on hasartmängutööstusest oma kasu saanud, arvestades hüppelist veebikasiinode arvu kasvu viimase 5 aasta jooksul. See kumab vastu maksulaekumiselt: 2022. aastal laekus riigikassasse hasartmängumaksust üle 47 miljoni euro, ent vaid 3 aasta eest oli see summa ligi 20 miljoni võrra madalam.

Sellise meeletu kasvu taga peituvad kiirelt arenevad iGaming-ettevõtted, kes toodavad pidevalt uusi mänge, kaasahaaravaid võistluseid või avavad mõne uue interneti kasiino. Mitmed nendest ettevõtetest on rahvusvahelise haardega, börsil kaubeldavad ning pakuvad tööd tuhandetele inimestele. Siin on põgus ülevaade neljast sellisest iGaming ettevõttest, mis on kahtlemata andnud oma panuse majanduskasvule ning jätkavad oma tugevat kasvu ka tänavu.

Evolution

Kui Evolution AB alustas 2006. aastal Rootsis oma live-mängudega, siis hämmastas firma oma kasiinostuudio kvaliteediga kõiki kogu maailmas, ent keegi ei aimanud ilmselt, milliseks jõuks see ettevõte kujuneb kogu iGamingu turul.

Tänaseks on Evolution vaieldamatult suurim live-mängude tootja kogu maailmas, olles kogu niši täielikult üle võtnud. Veelgi enam, Evolution ostis ära kaks olulist mängutootjat: NetEnt ja Big Time Gaming, laiendades oma haaret niivõrd kaugele, et tänaseks on praktiliselt võimatu kohata kasiinot, kus Evolutioni mänge poleks saadaval.

Evolutioni heaks töötab tänasel päeval üle 14 000 inimese ning ettevõte on kaubeldav Rootsi aktsiaturul, näidates ka seal häid tulemusi.

IGT

Kui mõned selles artiklis mainitud ettevõtted on loodud sajandivahetuse paiku, siis Las Vegasest pärit International Game Technology (IGT) on tegutsenud juba 70-ndatest alates. Ettevõtte tuumaks on füüsilised mängumasinad, st videopokkerimasinad ja mänguautomaadid. Just IGT mängumasinad olid saadaval paljudes Las Vegase füüsilistes kasiinodes.

Tänasel päeval on IGT aga levinud üle kogu maailma, pakkudes veebipõhiseid mänguvariante. 2015. aastal pani IGT leivad ühte kappi Itaalia mängutootjaga Gtech, moodustades strateegilise koostöö, mille tulemusena on IGT endiselt üks maailma suurimaid iGaming-tööstuse tegijaid. 2020. aastal oli ettevõtte käive üle 3 miljardi dollari, andes seejuures tööd üle 10 000 inimesele.

Playtech

Playtech sai tagasihoidliku alguse 1999. aastal Tartus, kus ettevõttel on tänaseni kontor - see on paljudele tartlastele kindlasti tuttav. Tänaseks on Playtech kasvanud üheks Euroopa suurimaks iGaming mängutootjaks: ettevõttel on 170 erinevat hasartmängulitsentsi ning üle 6000 töötaja. Ühtlasi on Playtechi aktsia kaubeldav Londoni börsil, kus sellele ennustatakse järgnevateks aastateks stabiilset kasvu.

Playtechi kasv on eriti märkimisväärne, kuna firma on aastate jooksul ostnud üles mitmeid teisi hasartmängufirmasid, laiendades oma haaret kaugemale. Teiste hulgas kuuluvad Playtechile nüüd Quickspin ja Ash Gaming - kaks firmat, mis olid juba ise suure ulatusega (ja saadaval ka Eestis).

Kui mõned iGamingu firmad keskenduvad vaid paarile mängunišile, siis Playtechi portfooliost leiab praktiliselt kõik hasartmängud, mis üldse eksisteerivad. Playtech on loonud näiteks ühe maailma popima pokkerivõrgustiku, bingomänge, live-diileriga mänge ja lugematul hulgal slotimänge. Playtechi haare ja mõju majandusele on vaieldamatu.

Novomatic

Üle 21 000 töötaja, 1.8 miljardi suurune käive ja üle 2000 kasiino üle kogu maailma - just selline on 1980. aastal Austrias loodud Novomatic. Novomatic on eelkõige tuntud füüsiliste mängumasinate ja kasiinosaalide pärast, ent sarnaselt teistele mängutootjatele on ettevõtte looming leitav online kasiinodes üle kogu Euroopa.

Nagu ka mitmed teised suurtegijad on Novomatic aja jooksul ostnud mitmeid teisigi ettevõtteid oma ulatuse laiendamiseks. Novomaticu juurde kuuluvad näiteks Greentube, HBG Group ja Ainsworth Game Technology, kuid võib uskuda, et Novomatic jätkab oma kasvu jõudsalt ka tulevastel aastatel uute koostööde kaudu.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077