Autor: Tallinna Tehnikaülikool • 22. mai 2023

TalTechi MBA õppekaval omandad juhtimispädevused silmapaistvaks karjääriks

TalTech ingliskeelse MBA õppekava „Ettevõtlik juhtimine“ mentor ja Confido kliendikogemuse juht Kristjan Jasinski
Intervjuu TalTechi ingliskeelse MBA õppekava „Ettevõtlik juhtimine“ mentori ja Confido kliendikogemuse juhi Kristjan Jasinskiga.

Mõte Sind intervjueerida tuli sellest, et olen aastate jooksul MBA õppekava osalejatelt kuulnud õppe kvaliteedi kohta palju kiidusõnu, aga eriti Sinu töö kohta. Näiteks Kristi Säälik rääkis mulle, et Sina aitasid tal mõista, mida ta professionaalses elus saavutada tahab. Kummalisel kombel olevat seda väga keeruline üksi välja mõelda. Ta seletas, et mentori tugi ja suunamine on üks õppekava kasulikumaid elemente, mis seob kõik üheks tervikuks. Kristi avas, et MBA õpingud on tal aidanud teha nii suure arenguhüppe, et on tunne, nagu ta oleks õppinud kõndima. Allen Illimar Putnik jagas, et Sinu kui mentori tugi viib üliõpilase arengus 10 aastat ette ─ tulemus tuleb lihtsalt nii palju kiiremini, kui üksi oma eesmärkide poole liikudes. Sama mõtet, küll aasta hiljem, kinnitas Rebecca Andreas, kes jutustas mulle, kuidas õppekava lõpetanud ei ole samad inimesed, kes õppima asusid ja seda parimas mõttes. Läbi aastate räägivad kava osalejad mentorluse kohta, et see annab neile palju motivatsiooni ja julgust nii karjäärile kui kogu elule värske pilguga vaadata ning et oled vajadusel nende jaoks alati olemas.

Mida Sa täpsemalt teed? Kuidas MBA õppekavas mentorlust läbi viiakse?

Semestris tuleb läbi lugeda üks juhtimisalane raamat ning reflekteerida oma õpinguid aspektist, kuidas õpitut tulevikus rakendada. Iga õppekava osaleja koostab isikliku arengu plaani, mille formaat on vaba. Peamine on, et inimene oleks muutustele avatud. Meil on nii üks-ühele kui ka grupisessioonid. Grupisessioone on kolme semestri peale 5-6 ning individuaalseid nii palju, kui on tarvis. Esimese kohtumise valmistan ette mina ning ülejäänud nõustatavad. Õppekava osaleja annab raamid ning mina kohandun vastavalt nendele raamidele. Ma hoian tegelikult lihtsalt peeglit ja nõustatav on see, kes tegutseb.

Aitan õppekava osalejatel saada teadlikumaks oma tugevustest ja käitumise eripäradest ning aitan neil ka panna paika plaani, kuhu nad päriselt tahavad jõuda. Toetan üliõpilasi enda analüüsimisel, eesmärkide seadmisel, ajaplaneerimisel ja koostöövõrgustiku laiendamisel. Mõtleme läbi, kuidas samm-sammult oma eesmärgi poole liikuda. Palju sõltub sellest, kui valmis on inimesed endaga tegelema. Tugevalt analüütilistele inimestele võib see protsess olla keerulisem, kui emotsionaalsematele inimestele, kes võtavad seda rõõmuga. Inspiratsiooniks jagan palju isiklikke kogemusi.

Mis kasu mentorlus nõustatavale annab? Mis on mentorluse peamine väärtus ja eesmärk?

Mentorlus on protsess, mille eesmärk on aru saada, kus inimene täna on, kuhu ta soovib liikuda ning milline on teekond eesmärgini jõudmiseks. Olemuslikult on see sarnane orienteerumisega. Orienteerumise eesmärk on läbida õiges järjekorras punkte, et jõuda finišini. Kõige olulisem selle ülesande täitmisel on aga aru saada, kus sa kaardi peal asud. Selleks, et mõista, kus üliõpilane „kaardil“ asub, teeme esmalt DISC isiksuse testi, mille tulemuste analüüsist lähtume edasistes sammudes.

Näen oma töös, kuidas pinges inimesed ei naudi seda, mida nad teevad. Kui üliõpilane liigub oma unistuse poole, siis tunnen väikest võitu. Nii mõnigi nõustatav on leidnud endas julguse luua oma ettevõte või teha kaua planeeritud karjäärimuutus.

Kuidas peaks juht end personaalselt arendama, et meeskonda ja ettevõtet tulemuslikumalt juhtida?

Eneseteadlikkus ja eneseareng peab olema alati juhi fookuses. Ei ole olemas juhti, kes oleks valmis kõigeks või kõigiks. Juht peab teadvustama nii oma tugevusi kui ka nõrkuseid. Olen alati öelnud, et numbrite vaatamisest numbrid ei muutu. Tulemused tulevad tööst iseenda ja oma töötajatega.

TalTechi MBA õppekava eesmärk on arendada spetsialistide või keskastmejuhtide juhtimispädevusi, et kiirendada nende karjääri tippjuhtkonda. Õppima on oodatud inimesed, kellel on kõrgharidus majanduses, inseneerias, infotehnoloogias või loodusteadustes ning tööstaaž keskastme juhi või spetsialistina vähemalt kolm aastat.

Kandideerimine „Ettevõtliku juhtimise” MBA õppekavale toimub 01.03.-04.07.2023 kell 12.00

Rohkem infot: taltech.ee/mba

MBA õppekava

- Välja töötatud Baltikumi ja Skandinaavia regioonile

- Isiklik mentor igale osalejale

- Investeering tulevikku – kõrgem juhtimispädevus toob ka kõrgema sissetuleku

- Paindlik õppekorraldus – üks 3-päevane auditoorse õppetöö sessioon kuus, millele lisanduvad online sessioonid

- Võimalik lõpetada 1,5 aastaga

- Õppes on teooria ja praktika heas tasakaalus

- Rahvusvaheline ja interdistsiplinaarne grupp

- Õppemaks on 3000€ semestris (1.-3. semester) ja 1650€ 4. semestri eest

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077