Autor: EFTA Accounting • 3. mai 2024

ESG kas pigem kohustus või võimalus?

Kui räägime ettevõtte jätkusuutlikkusest ja vastutustundlikust ärijuhtimisest, on keskmes sageli suured korporatsioonid ja rahvusvahelised ettevõtted. Ent üha enam mõistetakse, et ESG-põhimõtete rakendamine on oluline ka väikeettevõtetele.
EFTA Accounting partner Ellen Tohvri
Foto: Silver Gutmann

ESG (inglise keeles environmental, social, governance) põhimõtted hõlmavad keskkonnaalaseid, sotsiaalseid ja juhtimisalaseid tegureid ning nende integreerimine ettevõtte äristrateegiasse on teema, millele tuleb juba täna mõelda. Ettevõtete sotsiaalne, keskkonnaalane ja juhtimisalane vastutus on saanud üha enam tähelepanu äriringkondades. See ei ole pelgalt eetiline suundumus, vaid muutub üha enam ka majanduslikuks ja äristrateegiliseks eesmärgiks. ESG-faktorite integreerimine äristrateegiasse ja aruandlusse on muutumas tuleviku eduka ettevõtte lahutamatuks osaks.

ESG põhimõtete rakendamine võib aidata ka väikseid ettevõtteid mitmel viisil:

  1. Tugev juhtimine ja läbipaistvus: Hea juhtimise ja läbipaistvuse põhimõtted on väikeettevõtetele võtmetähtsusega, eriti kui tegemist on usaldusväärsete partnerite ja investorite leidmisega. Tugev ettevõtte juhtimine, selged eetikapõhimõtted ning läbipaistev aruandlus võivad aidata väikeettevõtetel luua usaldusväärseid suhteid ja tagada nende pikaajaline edu.
  2. Riskide maandamine ja jätkusuutlikkus: ESG-põhimõtete arvestamine ettevõtte äristrateegias aitab väikeettevõtetel paremini mõista ja hallata erinevaid riske, sealhulgas keskkonna-, sotsiaalseid ja juhtimisriske. Jätkusuutliku ärimudeli loomine võib aidata väikeettevõtetel tagada nende pikaajaline edu ja vastupidavus muutuvates ärikeskkondades.
  3. Investeerimise meelitamine: Üha enam investorid eelistab investeerida ettevõtetesse, mis järgivad kõrgeid ESG-standardeid. ESG põhimõtted võimaldavad ettevõtetel selgelt ja usaldusväärselt näidata oma vastutustundlikku äritegevust ning seeläbi meelitada ligi potentsiaalseid investoreid.
  4. Konkurentsieelis ja brändiväärtus: Üha enam tarbijaid eelistab osta tooteid ja teenuseid ettevõtetelt, mis järgivad kõrgeid eetilisi ja keskkonnaalaseid standardeid. Seega võib ESG-põhimõtete rakendamine aidata väikeettevõtetel luua konkurentsieeliseid turul ning suurendada oma brändiväärtust ja kliendilojaalsust. Ettevõtted, kes näitavad üles vastutustundlikku ärijuhtimist, võivad saada positiivset tagasisidet klientidelt, töötajatelt ja teistelt sidusrühmadelt.
  5. Keskkonnateadlikkus ja ressursside tõhus kasutamine: Väikeettevõtted võivad rakendada keskkonnaalaseid põhimõtteid, et vähendada oma ökoloogilist jalajälge ja säästa ressursse. Näiteks võib energiatõhususe suurendamine ja jäätmete vähendamine mitte ainult vähendada keskkonnakahju, vaid ka vähendada kulutusi ja suurendada kasumlikkust.
  6. Sotsiaalne vastutus ja kogukonna panus: Väikeettevõtted on sageli tihedalt seotud oma kogukondadega. Sotsiaalsete põhimõtete rakendamine võimaldab neil luua positiivset mõju oma töötajatele, klientidele ja kogukonnale tervikuna. Näiteks võib töötajate koolitamine ja arendamine mitte ainult suurendada nende töörahulolu, vaid ka parandada ettevõtte tootlikkust ja mainet.

Kokkuvõttes võib öelda, et ESG-põhimõtete rakendamine on oluline mitte ainult suurtele korporatsioonidele, vaid ka väikeettevõtetele. Väikeettevõtted, kes järgivad kõrgeid ESG-standardeid, võivad mitte ainult saavutada jätkusuutlikkust ja konkurentsieeliseid, vaid ka luua positiivset mõju oma töötajatele, klientidele ja kogukonnale. Seega on ESG-põhimõtete integreerimine ettevõtte äristrateegiasse mitte ainult vastutustundlik valik, vaid ka tark äriotsus.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077