Autor: Finantsuudised.ee • 10. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauschmidt läheb pankrotti

Bauschmidti omanik Mait Schmidt.
Foto: Andras Kralla
Saneerimist üritanud Bauschmidt esitas kohtule pankrotiavalduse. Esimene kohtuistung pankrotiavalduse läbivaatamiseks toimub aprilli alguses. Pankrot ootab ees ka Bauschmidti Läti ehitusfirmat.

Võlausaldajate nimekiri on ajutise pankrotihalduri, vandeadvokaat Veli Kraavi hinnangul pikk, üle 100. Kohustusi on Bauschmidti kukil 4 miljonit eurot, ilmselt suureneb võlg tingimuslike nõuete tõttu. 

Suurim võlausaldaja on Nordea pank, kellelt võttis Bauschmidt laenu, et osta 1,3 miljoni euro eest silla- ja tunneliehitaja K-Most, mis kannab nüüd Baumosti nime. Viimane on tänu kinnisvarale ja pikale ajaloole Bauschmidti kõige väärtuslikum vara. Baumosti eest õnnestuks küsida umbes 2,5 miljonit eurot. Bauschmidti kogu vara väärtus ulatub praegu kahe-kolme miljoni euro kanti, hindas Kraavi.

Kraavi hinnangul tõmbasid Bauschmidti vee alla vaidlus arendaja Endoveriga ja paar kahjumlikku objekti. Samuti julge laienemine. 

Ka saneerimisest teatamine tekitas Kraavi sõnul negatiivsema efekti, kui Bauschmidti inimesed oletasid. Tellijad lõpetasid eri põhjustel lepinguid, samuti ei laekunud maksed.

Kraavi on kindel, et saneerimiskava läinuks läbi, kui polnuks lepingutest taganemist. „See vääris proovimist. Mait Schmidt tõesti väga-väga püüdis,“ ütles Kraavi Bauschmidti päästmise kohta. 

Enne Bauschmidti asutamist aastal 2012 oli Mait Schmidtil pikem side Nordeconiga. Nordeconi suuromanik Toomas Luman ostis 2013. aastal Schmidti välja. Schmidt keskendus Bauschmidti ülesehitamisele – ettevõte jõudis kiiresti Eesti edukamate ehitajate esisajasse. Selle käive oli 2015. aastal 21 miljonit eurot ja kasum üle 600 000 euro. Bauschmidti läinud aasta käive ületas 30 miljoni euro piiri. Samal ajal ootab ees suur kahjum, märkis Schmidt detsembris.

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077