Autor: Finantsuudised.ee • 17. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia teenis Jordaania projektiga ligi 20 miljonit kasumit

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Foto: Andres Haabu
Eesti Energia osalusega Attarat Power Company viis lõpule Jordaania põlevkiviprojekti rahastamise. Eesti Energia teenib tehinguga tagasi investeeringud summas 30,6 miljonit dollarit ja lisaks 19,8 miljonit dollarit kasumit aktsiate müügist.

Attarat Power Companys seni 65% osalust omanud Eesti Energia müüb 55% aktsiatest Malaisia ettevõttele YTL Power International Berhad ja Hiina ettevõttele Yudean Group ning säilitab 10% osaluse.

554 MW brutovõimsusega põlevkivielektrijaam valmib 2020. aastaks. See on suurim ühekordne investeering põlevkivitööstusesse ja samuti Jordaania suurim välisinvesteering.

19,8 miljonit dollarit kasumit

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul räägib saavutatu enda eest. „2,1 miljardi suuruse rahastuse saamine maailma suurimatelt pankadelt ja teistelt aktsionäridelt kinnitab, et projekt on hästi arendatud ja juhitud. Eesti Energia teenib tehinguga tagasi senised arendusinvesteeringud summas 30,6 miljonit dollarit ning lisaks 19,8 miljonit dollarit kasumit aktsiate müügist. Sellise mastaabiga projekti rahastamise lõpule viimine aitab kindlasti avada tulevikus Eesti jaoks uksi sarnasteks tehnoloogiasiirde projektideks,“ rääkis Sutter.

Rahandusminister Sven Sesteri sõnul on 2,1 miljardi dollari suuruse rahastuse tagamine väljapaistev saavutus mitte ainult Jordaania või Eesti kontekstis, vaid kogu maailmas. „Tegemist on seni suurima rahastatud põlevkiviprojektiga. Sellise rahastuse tagamine ja projekti viimine etappi, kus saab alustada ehitustegevusega, näitab et Eesti riigil on maailmale pakkuda väärtuslikku oskusteavet ning Eesti Energia suudab niivõrd suuri ja rahvusvahelisi projekte edukalt juhtida. Omaniku esindajana olen Eesti Energia poolt saavutatu üle uhke.“

Sutteri sõnul väärib märkimist, et projekti juured ulatuvad juba aastasse 1993, kui president Lennart Meri arutas kohtumisel Jordaania kuningas Husseiniga võimalikku koostööd põlevkivi vallas. Eesti Energia on Jordaania elektriprojekti arendamisega tegelenud kaheksa aastat.

„Jordaania projekti on panustanud 8 aasta jooksul Eestist väga paljud inimesed geoloogidest ja inseneridest kuni teadlaste ja poliitikuteni. Jordaania projekt on hea näide, kuidas koos tehes on võimalik maailmas midagi suurt ära teha,“ lisas Sutter.

Taust

Jordaania põlevkivielektrijaama ja -karjääri rajamise investeering 2,1 miljardit USA dollarit on Jordaanias läbi aegade suurim välisinvesteering ja läbi aegade suurim ühekordne investeering põlevkivienergeetikasse.

2016. aastal sõlmis APCO finantseerimislepingud Jordaania esimese elektrijaama ja karjääri rahastamiseks maailma suurima pangaga Industrial and Commercial Bank of China ja teise Hiina suurpangaga Bank of China, laenusündikaadis osalevad ka China Construction Bank ja The Export Import Bank of China. Laen summas 1,6 miljardit USA dollarit antakse Hiina ekspordikrediidiagentuuri Sinosure garantiiga.

554 MW brutovõimsusega põlevkivielektrijaam hakkab paiknema Kesk-Jordaanias, Attarat Um Ghudranis. Põlevkivielektrijaamaga kaasneb u 10 m/t aastavõimsusega põlevkivikarjäär, infrastruktuur (majutuslinnak, veepuuraugud, konveierid jne).

Kodumaisel kütusel põhinev elektrijaam vähendab oluliselt Jordaania sõltuvust imporditavast energiast, täna sõltub Jordaania 95% ulatuses imporditavast energiast.

554 MW võimsusega elektrijaam katab hinnanguliselt 10–15% Jordaania riigi elektrienergia vajadusest.

Elektrijaam loob ehitusetapil 5500 töökohta, hilisemal töötamisel 1000 töökohta.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077