30. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taavi Veskimägi: finantsjuhid peavad mõistma inimkapitali väärtust

Eleringi juht Taavi Veskimägi Pärnu Finantskonverentsil.
Foto: Urmas Kamdron
Juhtimiskultuur peab muutuma ja see on paratamatus, oli Eleringi juhi Taavi Veskimägi peamine sõnum Pärnu Finantskonverentsi osalejatele.

„Juhtimises tuleb aina enam leida unikaalseid lahendusi. Mitte ainult töö iseloom pole muutunud, vaid ka see, mida me tööks peame, on muutunud. Need inimesed, kes on kõige rohkem motiveeritud, nende jaoks ongi töö nagu elu. Neil pole tööelu ega eraelu, töö on osa nende elustiilist ja nad naudivad seda, mida nad teevad. Kui inimene on oma töö fänn, siis on töö temaga 24/7 kaasas,“ räägib Taavi Veskimägi juhtimiskultuuri muutumise paratamatusest.

Kõige paremini teevad tööd need, kes töötavad sisemise motivatsiooni najal, keda huvitab see, mida nad teevad, ega tee seda palga pärast. Oluline on aru saada, et inimesed ei tee organisatsioonis tööd lähtuvalt juhi eesmärkidest, vaid lähtuvalt isiklikest eesmärkidest. „See kõik nõuab juhtimise muutust,“ usub Veskimägi.

Command and control ehk keelan-käsen-poon-ja-lasen tüüpi juhtimisstiil on see, mis ei lase meil ettevõtetena ja riigina tervikuna kasvada. See juhtimisstiil on surnud ja sellel ei tohiks olla organisatsioonides kohta. Selline juhtimisstiil on kogu meie ühiskonna tragöödia.

Finantsjuhi roll juhtimiskultuuri kujundamisel peab muutuma

Taavi Veskimägil oli finantsjuhtidele halb uudis. Nimelt kaotab nende töö ja positsioon aina enam mõju ja võimu. Kuid on ka hea uudis – kõigil on võimalus muutuda.

Kui vaadata Eesti SKPd ja tootlikkust, siis üks kõige olulisem takistus, mille taga meie organisatsioonide areng nii avalikus kui ka erasektoris seisab, on halb juhtimise kvaliteet. 30–50% suurema kasumlikkusega töötavad ettevõtted, kus on hea juhtimiskultuur ja mis on hästi juhitud ettevõtted. „On, mille nimel pingutada,“ usub Veskimägi.

„Hea arst, finantsist või ettevõtja olemisest ei piisa, et olla juht, sageli puuduvad nii oskused kui ka isikuomadused juhi rolli täitmiseks. Juhiks saavad tihti valdkonna parimad eksperdid, kuid see identiteet on endiselt eksperdi, mitte juhi oma. Juhtimine on talle lisakoormus,“ rõhutab Veskimägi professionaalsete juhtide rolli olulisust.

„Hea juhtimine algab mõistmisest, et juhi tegelik töö ongi juhtimine. Juhtimine ei ole haltuura, mida tehakse siis, kui kõik teised tööülesanded on täidetud,“ toob Veskimägi näite reaalsest olukorrast juhtimises.

Tippjuhi uus parem käsi on strateegiline personalijuht

Juhi parem käsi ei ole enam finantsjuht, vaid aina enam strateegilised personalijuhid – inimesed, kes töötavad inimestega. „Kui finantsjuht tippjuhi kõrvalt päris ei kao, siis vähemalt lisandub sinna kolmas liige,“ ennustab Veskimägi lähitulevikku. Strateegiline personalijuht tuleks kaasata ettevõtte olulisematesse otsustesse.

Eesti ettevõtted pööravad liiga palju tähelepanu finantskapitalile ja vähem inimkapitalile, kus on peidus tegelikud väärtused. Finantsjuht peab mõistma inimkapitali väärtust. „Teie ülesanne on motiveerida oma inimesi ka järgmisel hommikul tööle saabuma,“ paneb Taavi Veskimägi finantsjuhtidele südamele. „Finantsjuhi KPI peaks olema sära kaastöötajate silmades, proovige see ka Excelisse panna,“ soovitas Veskimägi.

Kolm asja, mida meeles pidada

- Tulevikus ärge kujutage ette, et inimesed töötavad teie eesmärkidest lähtuvalt, nad töötavad egoistlikest eesmärkidest lähtuvalt.

- Teie ülesanne juhina on mõista, miks inimesed hommikul tööle tulevad, mis neil sära silmades hoiab. Kes seda mõistab, on juhina edukas.

- Finantsjuhid peavad mõistma, et inimesed on kõige olulisem vara. Kes seda mõistavad, saavad nautida ärimaailma päikesepaistet.

Autor: Jana Jukina, konverentsid.ee

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Marge AasalaidFinantsuudised.ee juhtTel: 52 80 443
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077