Autor: Finantsuudised.ee • 18. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dividende regulaarselt maksvate ettevõtete maksukoormus väheneb

Foto: pixabay.com
Valitsus tahab kehtestada äriühingu regulaarsetele kasumijaotistele madalama tulumaksumäära ja tagatisraha maksmise kohustuse kontsernisisestele laenudele, mida võidakse kasutada kasumi varjatud väljaviimiseks.

Eelnõu langetab regulaarselt dividende maksvate ettevõtete maksukoormust. Senisest madalama, 14%se maksumääraga maksustatakse see osa jaotatavast kasumist, mis võrdub sama ettevõtja poolt eelneva kolme aasta keskmise Eestis maksustamisele kuulunud jaotatud kasumiga.

„Eesti äriühingute tulumaksusüsteem motiveerib ka n-ö küpsusfaasi jõudnud äriühinguid pigem kasumit ühingus hoidma kui jaotama. Lisaks ei ole kehtiv äriühingu tulumaksumäär naaberriikidega võrreldes välisinvestorite jaoks enam piisavalt atraktiivne. Uus süsteem muudab Eestis jaotatud kasumi maksustamise konkurentsivõimelisemaks kui Leedus või Lätis, kus maksumäär on 15 protsenti,“ ütles rahandusminister Sven Sester.

Eelnenud kolme aasta aluseks võtmine motiveerib ettevõtjaid kasumit jaotama senisest regulaarsemalt ja stabiilsemalt.

Eestis maksustamisele kuulunud kasumi aluseks võtmine tähendab, et arvesse ei lähe välismaal teenitud kasum, mida on Eestis võimalik maksuvabalt edasi jaotada – eesmärk on soodustada eelkõige Eestis teenitud kasumi jaotamist. Muudatus on suunatud eelkõige välismaa äriühingute Eesti tütaräriühingutele, kelle jaoks kasumi jaotamine muutub odavamaks. Füüsilisest isikust dividendisaajate maksukoormust eelnõu ei muuda.

Firmasisesele suurlaenule tagatis

Eelnõu teine eesmärk on tõkestada kasumi kaudset väljaviimist, andes emaühingule või muule kontserni liikmele laenu. Selleks on eelnõus ettepanek kehtestada emaettevõtjale või teistele kontsernistruktuuris ülalpool asuvatele ühingutele ja sama emafirma teistele tütarettevõtetele maksuvabalt antavate laenude piiriks äriühingusse sisse makstud kapitali ja firma võetud laenude summa. Seatud piiri ületavad laenusummad maksustatakse 20%se tulumaksumääraga.

Kui laen kahe aasta jooksul tagasi makstakse, tagastab riik ka tagatisraha. Kui laenu selle perioodi jooksul ei tagastata, muutub tasutud summa lõplikuks äriühingu kasumilt tasutud tulumaksuks.

Hinnanguliselt on Eesti äriühingutel nõudeid välismaal asuvate emaühingute vastu u 800 miljoni euro eest.

Eelnõu esitatakse kooskõlastamiseks ministeeriumitele ning arvamuse avaldamiseks kaubandus-tööstuskojale, maksumaksjate liidule, pangaliidule, tööandjate keskliidule, väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioonile ning Finance Estoniale.

Muudatused tulumaksuseaduses on planeeritud jõustuma järgmise aasta jaanuarist.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077