Autor: Eliisa Matsalu • 19. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurimate maksuvõlgadega sektorid

Foto: pixabay.com
Aasta esimeses kvartalis kasvasid paljudes sektorites maksuvõlad. Teiste seas jäävad silma tootmisettevõtted, kelle võlad on kokku kasvanud üle miljoni euro, kirjutab Äripäev.

Ainuüksi need ettevõtted, kes on oma tegevusalaks märkinud „muu tootmine“, on maksuvõlga võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga kasvatanud 304 326 euro pealt 1 346 833 eurole. Samas on 2 miljonit eurot maksuvõlga aasta varasemaga kasvatanud näiteks metalltoodete tootjad.

Maksuvõlgade rekord

Selle aasta esimese kvartali suurim maksuvõlg, koguni 1,2 miljardit eurot, on tööhõivesektoril. Eelmisel aastal samal ajal oli tööhõive sektori võlg kordades väiksem, olles pisut üle kolme miljoni euro. Sektori selle aasta hiigelvõlg on ettevõtte päralt, millel lasub 1,2 miljardi suurune maksuvõlg. Tegu on Valga ettevõtjale Raivo Paalale kuuluva firmaga Personal2go.

Maksuvõlad on kasvanud ka näiteks kinnisvarasektoris. Kriisist saati languses kinnisvarafirmade maksuvõlg hakkas mullu ootamatult kasvama ja hüppas hoobilt pea viiekordseks.

Ligi 20% suurenesid maksuvõlad ka joogitootjate seas. Alkohoolsete jookide tootja ja hulgimüüja Altia Eesti AS tegevjuht Kristel Mets sõnas, et osadele joogitootjatele võib probleeme tekitada kõrge aktsiis ja suuremate klientide etteostud.

Mets lisas, et pea igal Eesti ettevõtjal on probleeme tööjõupuuduse ja palgasurvega, kuid ekspordivõimalused on ikka kõigile avatud. „Need, kes on jäänud vaid koduturu peale, on kindlasti suuremates raskustes,“ ütles ta. Altia koduturg kahaneb tema sõnul igal aastal ja ekspordi osakaal tõuseb olenevalt aastast 10–30%. „Eksport on ainuke, mis aitab meil kasvada,“ märkis ta.

Fookuses ehituse, majutus-toitlustuse ja kütuse sektor

Maksuameti tulude osakonna talitusejuhataja Liina Jõõts ütles, et maksuvõla sissenõudmisel võetakse küll arvesse sektorite üldiseid suundi, kuid iga võlglast analüüsitakse eraldi ja maksuamet reageerib vastavalt iga äriühingu olukorrale. Tema sõnul tekib sektorite lõikes võla muutus enamasti üksikute ettevõtete suuremast võla kasvust.

Maksuamet hoiab endiselt fookust ehituse, majutus-toitlustuse ja kütuse sektoril. „Kõikides nendes sektorites on ka tihe koostöö ettevõtjatega, kelle abiga soovime maksupettuste vähendamisega parandada ettevõtete konkurentsikeskkonda,“ sõnas Jõõts.

Foto: Äripäev

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077