Autor: Finantsuudised.ee • 21. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx teenis 1,2 miljonit eurot kasumit

KredExi juhataja Lehar Kütt.
Foto: Andras Kralla
KredExi nõukogu kinnitas sel nädalal 2016. aasta majandusaasta aruande, mille põhjal teenis sihtasutus eelmisel aastal kasumit 1,2 mln eurot. Tänu KredExile paranesid 706 ettevõtte rahastamisvõimalused ja 6684 pere elutingimused.

KredExi juhataja Lehar Küti sõnul oli möödunud aasta KredExi jaoks tegevusmahtude kasvatamise aasta. „Märkimisväärselt suurenes nii ettevõtluslaenude (44% võrreldes möödunud aastaga), eluasemelaenude (42%) kui ka korterelamulaenude (80%) käendamise maht. Ühtlasi saavutati kõigi nimetatud valdkondade osas suurimad aasta jooksul väljastatud käendusmahud alates KredExi loomisest 2001. aastal. Ühtekokku väljastati aasta jooksul nende sihtrühmade puhul käendus 3115 ettevõtte/eraisiku/korterelamu laenule summas 124,4 mln eurot. See võimaldas neil pankadest saada lisarahastust summas 358 mln eurot," ütles Kütt.

KredExi põhitegevuse brutotulud moodustasid 7,1 mln eurot, kasvades 2015. aastaga võrreldes 1 mln euro võrra. Sealhulgas ulatusid tagamistegevusega seotud tulud 4,1 mln euroni ning intressitulud laenudelt 1,9 mln euroni. Aasta lõpu seisuga oli KredExi sihtkapital 74 mln eurot, bilansimaht 191,4 mln eurot, tagatisportfell 207,6 mln eurot ja laenuportfell 59,1 mln eurot. 

Võimalike krediidikahjude katteks moodustati 2016. aastal eraldisi kokku 3,9 mln eurot. Tagamistegevusest tulenevaid kahjusid hüvitati aasta jooksul 1,8 mln euro ulatuses. Võrreldes 2015. aastaga olid kahjud väiksemad nii ettevõtlus- kui ka eluasemevaldkonnas. Kogu tegutsemisaja jooksul on KredEx hüvitanud tagamistegevusest tulenevaid kahjusid summas 29,9 mln eurot.

„KredEx lähtub finantsteenuste pakkumisel eelkõige avalikust huvist, aidates ettevõtteid ja elanikke seal, kus turg ei toimi. Missiooni täitmiseks võtab KredEx suuremaid riske, kui erakapitalil põhinevad finantsasutused, ent pikema perioodi keskmisena on eesmärgiks isetasuvuse säilitamine. Samas üksikute aastate lõikes võidakse teenida märkimisväärseid kasumeid või kahjumeid,“ selgitas Kütt. Alates asutamisest 2001. aastal on KredEx teeninud kasumit kokku 8,4 mln eurot.

KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077