Autor: Sirje Rank • 27. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Keskpank intressimäärasid ei muutnud

Euroopa Keskpanga direktor Mario Draghi.
Foto: EPA
Euroopa Keskpanga tänasel korralisel intressinõupidamisel jäid baasintressimäärad muutmata, kuid surve kasvab, et keskpank oma stiimulit koomale hakkaks tõmbama, kirjutab Äripäev.

Enim jälgitud baasintressi määr ehk põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäär jäi tänase koosoleku järel nulli, laenamise püsivõimaluse intressimäär on 0,25% ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäär -0,40%.

Keskpank kordas, et intressimäärad jäävad praegusele või veel madalamale tasemele veel pikaks ajaks ka pärast varaostuprogrammi lõppu. Varaostuprogramm jätkub aga aasta lõpuni ja vajadusel kauem.

Euro odavnes uudise peale USA dollari suhtes 1,0882 dollari tasemele.

Keskpanga juhi Mario Draghi pressikonverentsilt oodatakse vihjeid, kas ja kui aktiivselt keskpangas juba arutatakse deflatsiooni tõrjumiseks käivitatud stiimulite lõpetamist. Seni on Mario Draghi tõrjunud, et euroalal tärganud inflatsioon ei ole veel piisavalt tugev, nii peaks stiimul jätkuma. Tööpuudus euroalal küll väheneb, kuid majanduse toibumisele on oluliselt kaasa aidanud just seesama keskpanga stiimul.

Kord on Euroopa Keskpank juba selle vea teinud, et rahapoliitikat karmistati liiga tõtakalt. See oli mõned kuud enne Mario Draghi ametisse asumist. Nii oli üks tema esimesi otsuseid see intressimäärade tõstmine tagasi pöörata.

Poliitilised riskid euroalal on leevenenud, kuid jätkuvalt arvestatavad. Prantsusmaa valimiste teine voor on alles ees ja äärmusparempoolse leeri kandidaadi Marine Le Peni võitu päris välistada ei saa.

Rootsi keskpank üllatas täna teatega, et pikendab võlakirjade tugiostuprogrammi, ehkki riigi majanduskasv on tugev ja kinnisvaraturg kuumab. Keskpanga põhjendus oli, et inflatsiooni stabiliseerimiseks soovitud tasemel on vaja lisaaega.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077