Autorid: Tõnis Elling, Deloitte Advisory maksunõustaja, Tõnis Elling, Grant Thornton Rimess • 21. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kellele sobib ettevõtluskonto?

Foto: pixabay.com
Valitsus kiitis heaks ettevõtlustulu lihtsustatud maksustamise seaduse eelnõu, mis annab võimaluse luua ettevõtluskonto.

Ettevõtluskonto on täielikult aruandlusevaba, lihtne ning soodne, 20protsendise maksumääraga ettevõtlusvorm väikeettevõtjatele, kelle tulu ei ületa 25 000 eurot aastas.

Ettevõtluskontot kasutav väikeettevõtja ei pea esitama ühtki aruannet ega kulutama aega raamatupidamisele.

Maksude tasumine toimub pangas avatud ettevõtluskonto vahendusel. Ettevõtluskontole laekunud tuludelt kannab pank 20 protsenti maksuametile, mis läheb tulumaksu, sotsiaalmaksu ja kogumispensioni makse katteks. Nii jääb igast teenitud eurost ettevõtjale kätte 80 senti.

Kui tasutud summa ületab nõutud sotsiaalmaksu miinimumkohustust, kaasneb isikul sellega õigus ravikindlustusele. Ravikindlustuskaitse saamise eeldus on ühes kuus ligi 1300 euro laekumine ettevõtluskontole.

Loodav ettevõtlusvorm on mõeldud eeskätt ettevõtlusega alustajatele ning ka neile, kes täna teistele inimestele oma teenuseid või kaupu pakuvad ning kellel ei ole suuri kulusid töövahenditele. Samuti neile ettevõtjatele, kelle tulud ettevõtlusest on pigem väikesed ja seetõttu kulud raamatupidamisele ei tasu ära. Ettevõtluskonto annab lihtsa võimaluse olla aus maksumaksja.

Ettevõtluskonto kontseptsiooni väljatöötamine oli valitsuse tegevusprogrammi eesmärk väikeettevõtluse atraktiivsemaks muutmiseks ja aruandluse lihtsustamiseks.

Seadus on kavandatud jõustuma 1. jaanuaril 2018.

Ravikindlustuskaitse saamiseks peab ettevõtluskontole ühes kuus laekuma ligi 1300 eurot.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077