Autor: Finantsuudised.ee • 27. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uue tolliseadusega muudetakse mitut määrust

Foto: Andras Kralla
Rahandusmisteerium on seoses 1. juulil 2017 jõustuva uue tolliseadusega valmistanud ette hulga määruseid, millega reguleeritakse tolliseadusest tulenevaid toiminguid.

Mis on eesmärk?

Määruste kehtestamise eesmärk on viia mitmed juba kehtivad tollitoimingute eeskirjad kooskõlla uue jõustuva tolliseadusega ja lisaks kehtestada täiendavaid regulatsioone tolliseaduse alusel tehtavate toimingute läbiviimiseks.

Keda mõjutab?

Muudatused mõjutavad ettevõtjaid, kelle tegevus on seotud kaupade ekspordi ja impordiga või piiriülese reisijateveoga.

Mis on olulisemad muudatused?

— Luuakse läbivalgustuse piltide andmekogu. Tegemist on Balti riikide ühise pilootprojektiga, mille raames hakatakse kõiki tollikontrollis tehtud läbivalgustuste pilte koondama ühte andmekogusse, et koguda ja töödelda teavet piiripunkte läbivate transpordivahendite ja kaubakonteinerite kohta. Teavet kasutatakse salakaubaveo ja maksupettuste tõkestamiseks.

— Luuakse reisijateveo andmekogu, et salakaubaveo tõestamise eesmärgil koguda ja töödelda teavet Eesti riigipiiri ületavate isikute kohta. Seni on andmeid kogutud lennu- ja laevareisijate kohta, uude andmekogusse lisanduvad edaspidi andmed ka rahvusvaheliste bussi- ja rongiliinide reisijate kohta.

— Muutub eriteenusena osutatud tolliteenuste kulude arvutamise kord. Kehtiva korra järgi arvutatakse eriteenusena osutatud tolliteenuste kulud üksnes tollitöötaja keskmise palga alusel, kuid selline arvutusviis ei võta arvesse teisi EMTA tehtavaid lisatasude jms väljamakseid, mistõttu ei kata sellisel alusel arvutatav teenuse hind EMTA tegelikke kulusid. Uue korra kohaselt võetakse teenuse hinna arvutamise aluseks keskmine palgakulu, mis hõlmab lisaks palgale ka muid väljamakseid.

— Ettevõtte tollivõla tagatise määr muutub väiksemaks. Tekkida võiva tollivõla tasumise tagatise toimingukoefitsient ei muutu, kuid tekkinud tollivõla korral on senise 0,15 asemel toimingukoefitsiendiks nüüd 0,12. Tekkinud tollivõla koefitsient on tekkida võiva tollivõla koefitsiendist väiksem, kuna esimese arvutamisel rakendati tollimaksust erinevate maksude korral enne 1. maid 2016 ka isikule määratud usaldusväärsuse koefitsienti.

Millal muudatused jõustuvad?

Muudatused jõustuvad 1. juulil 2017, samal ajal uue tolliseaduse jõustumisega.

Allikas: Eesti kaubandus-tööstuskoda

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077