Autor: Finantsuudised.ee • 28. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjate kasumid vähenesid

Foto: shutterstock.com
Ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 787 miljonit eurot, mida on 8% vähem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

Eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid ehituse, põllumajanduse ja töötleva tööstuse tegevusala ettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim hulgikaubandus- ja kinnisvaraettevõtted.

Ettevõtted müüsid kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 13,9 miljardi euro eest ehk 10% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubanduse ja töötleva tööstuse tegevusala ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta III kvartaliga võrreldes vastavalt 7% ja 5%. Enim suurenes müügitulu aastaga veevarustuse, kanalisatsiooni ning jäätme- ja saastekäitluse tegevusalal.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 11%, sh tööjõukulud 9% suuremad. Hõivatute arv kasvas aastaga 3% ja töötatud tundide arv 2%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5800 eurot kvartalis, jäädes samale tasemele nagu 2016. aasta III kvartalis.

Kolmandas kvartalis investeerisid ettevõtted 477 miljonit eurot, mida on 2% vähem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, energia, kaubanduse ning veonduse ja laonduse tegevusala ettevõtted, kes kokku tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. 2016. aasta III kvartaliga võrreldes suurenesid investeeringud ehitistesse, arvutisüsteemidesse ning masinatesse ja seadmetesse. Vähenesid investeeringud transpordivahenditesse ja maasse.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077