Autor: Keit Ausner • 7. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väike tüdruk, suur maletaja – üheksa-aastane tüdruk pistab rinda Kaido Külaotsaga

Selle aasta aprillis käivitasime Äripäeva Akadeemiaga esmakordselt sellise huvitava projekti nagu „Male meistriklass”. Male meistriklassi eesmärk on pakkuda harrastajatele võimalust suurmeistri juhendamisel malemängu oskusi süvendada, end proovile panna ja kvaliteetselt aega veeta. Ootasime osalema malehuvilisi kõikvõimalikest tegevusvaldkondadest, aga suur oli meie üllatus, kui esimesele kohtumisele ilmus koos emaga kohale ka üheksa-aastane Maria Ioanna Haapsal.
Maria Kaido vastu mängimas. Mis avanguga alustati?

Maria alustas malemänguga esimeses klassis, natuke rohkem kui aasta tagasi. Malemänguga on kursis kogu tema perekond, aga esimesed käigud õpetas Mariale selgeks tema isa. Ema sõnul on Maria ja ta õde isaga koos mänginud ja lahendanud nii loogika- kui ka nuputamisülesandeid juba mudilaseeast saati. Maria vanemat õde (25) juhendas Gustav Aldofi Gümnaasiumi maleringis Merike Rõtova. Kohe kui ka Marial said nuppude nimed ja käigud selgeks, said õed omavahel mängima hakata.

Seitsmendaks sünnipäevaks sai Maria Sabrina Chevannesi raamatu „Maleaabits“. Sealt edasi huvi ainult kasvas ja ees ootas kooli malering. Maleringi juhendaja Margit Brokko saatis ta eelmisel aastal Eesti meistrivõistlustele, kus ta saavutas oma vanusegrupis 3. koha. Arvestades, et Kaido sai esimest korda Eesti meistriks 23-aastaselt, on Marial veel tublisti aega. Maria ise ütleb, et ta jäi võistlusega päris rahule, aga oli ka natuke närvis ja muretses, mis koht talle päeva lõpuks tuleb. Ema lisas, et treenerid sõnul mängib Maria pigem enesekindlalt ja närv välja ei paista. Võistluste eel meeldib Mariale maleringi sõpradega harjutada ja lugeda raamatuid, lisaks „Maleaabitsale“ on tema lemmikute seas ka Ratsu Karika turniirilt võidetud James Eade’i „Maletaja piibel“.

Küsimusele, mis on selle üheksa-aastase maletaja lemmikavang, vastab Maria: „Valgetega on minu lemmik avang Šoti avang ja mustadega Sitsiilia kaitse.“ Hetkel mängib Maria Tallinna Maleklubis Aleksandr Dusmanni juhendamisel. Augustis ootavad teda ees Riias toimuvad Euroopa noorte meistrivõistlused (European Youth Chess Championship U8-U18 2018), aga veel enne saab Maria rinda pista Kaido Külaotsaga. 11. juunil toimub Lutheri Ärimajas malesimultaan, kus kõikidel malesõpradel on võimalik Kaido vastu astuda ja ennast korralikult proovile panna. Maria ütles, et kuigi ta ei ole kindel, kas ta juba Kaidot suudab võita, siis oma vanemale õele teeb ta küll ära!

Maria ema on tütre hobivalikuga igati rahul. Tema arvates on malemäng huvitav spordiala, mis aitab lapse arengule kaasa. Ta leiab, et see arendab mõtlemist ja stressitaluvust, sest kui sa ka kaotad, pead ennast kokku võtma ja olema tugev, et uuesti võita. Hoiame Mariale 11. juuni malesimultaaniks pöialt ja ootame ka kõiki teisi malesõpru suurmeistriga võistlema!

Malesimultaanile saab veel registreerida siin.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077