Autor: Aare Tark, advokaadibüroo TARK juhtivpartner, vandeadvokaat • 4. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osaühing võib juhatuse liikmelt nõuda ülemäärase tasu tagastamist

Kui osanikud määravad tasu, mis ei ole mõistlikus vastavuses juhatuse liikme ülesannete ja osa­ühingu majandusliku olukorraga, on osaühingul õigus nõuda juhatuse liikmelt ülemäärase tasu tagastamist.
Aare Tark
Foto: Raul Mee

Äriseadustiku § 177 lõikes 1 on sätestatud hääletamispiirang, mille eesmärk on vältida osaniku ja osaühingu huvide konflikti olukorras, kus osanikul võib tehingut tehes tekkida soov eelistada oma majanduslikke huve ühingu omadele.

Riigikohus selgitas 2018. aasta 23. mai lahendis nr 2-16-9415, et osanikud, kes otsustavad endale juhatuse liikme tasu määramist või endaga juhatuse liikme lepingu sõlmimist, ei või otsuse tegemisel kalduda kõrvale äriseadustiku § 1801 lõikes 2 toodud imperatiivsest põhimõttest. Selle põhimõtte kohaselt peavad osanikud juhatuse liikme tasude ja muude hüvede suuruse määramisel ning juhatuse liikmega lepingu sõlmimisel tagama, et juhatuse liikmele osaühingu tehtavate maksete kogusumma oleks mõistlikus vastavuses juhatuse liikme ülesannete ja osa­ühingu majandusliku olukorraga.

Kui osanikud määravad tasu, mis ei ole eeltooduga kooskõlas, on osaühingul õigus nõuda juhatuse liikmelt ülemäärase tasu tagastamist. Sellise nõude esitamise otsustamine juhatuse liikme vastu on osanike pädevuses, hääleõigus juhatuse liikmest osanikul, kelle vastu nõude esitamist juhatuse liikmena otsustatakse, on äriseadustiku § 177 lõike 1 alusel piiratud.

Igakuiseid õigusuudiseid saavad lugeda Äripäeva teabevara ja Finantsjuhtimise Infolehe tellijad.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077