Autor: Finantsuudised.ee • 13. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus seadus muudab variisiku kasutamise mõttetuks

Valitsus kiitis heaks maksukorralduse seaduse muudatused, mis muudavad mõttetuks variisikute kasutamise äris ja vähendavad selliseid pettusi, millega kaasneb ebaaus maksueelis.
Variisik
Foto: Veiko Tõkman

Näiteks aitavad muudatused võidelda variisikute probleemiga, kuna menetluse käigus tekib võimalus nõuda kahjud sisse ettevõtte tegelikult juhilt, selgitas rahandusminister Toomas Tõniste.

Samuti on põhjendatud maksuvõla eest panna vastutama ettevõtja, kes on ettevõttele maksuvõla tahtlikult tekitanud ja ettevõte ise seda maksta ei suuda. See eeldab omakorda maksuhaldurilt põhjalikku tõendamiskohustust, mis näitab, et tegu polnud hooletusega.

Muudatused lihtsustavad ka maksu- ja tolliameti töökoormust ning kiirendavad otsuste kättesaamist. Amet saab automaatsete otsuste tegemise ja nende e-templiga kinnitamise õiguse. See võimaldab hoida kokku aega ja kulusid ning teha osa otsuseid arvutiprogrammi abil. Näiteks teatud piirmäärani maksuvõla tasumise ajatamise või käibemaksukohuslaseks registreerimise otsused.

Eelnõuga suurendatakse avaldatava maksuvõla piirmäära seniselt 10 eurolt 100 euroni ja lisaks maksuvõlale avaldatakse ka teised maksu- ja tolliameti hallatavad kohustused – trahvid, sunnirahad ja asendustäitmise kulud.

Edaspidi lõpetatakse ka maksukontrolli liikidena revisjoni ja üksikjuhtumi kontrolli eristamine, kuna praktikas on need omavahel sarnased.

Töötamise registrisse hakatakse muudele andmetele lisaks kandma töötajate ametinimetusi ja töö tegemise asukohta. Andmed on statistikaametile vajalikud riikliku statistika kogumiseks.

Täiendavalt hakkab maksu- ja tolliamet vajadusel maksualast infot edastama kaitseressursside ametile kaitseväekohuslaste ning politsei- ja piirivalveametile Eestis töötavate teiste EL-i riikide kodanike kohta. Välismaalaste kohta andmete esitamine on teatud juhtudel vajalik Eestis ajutise viibimise, elamise ja töötamise tingimuste rikkumiste ennetamiseks ja tõkestamiseks.

Kava kohaselt peaks seadus jõustuma 2019. aasta 1. jaanuaril.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077