Autor: Finantsuudised.ee • 15. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Danske lahkumine turgu ei mõjuta

Danske Bank sisuliselt lahkub Eestist, vahendab Äripäev siinse pangaturu osaliste sõnu.
Danske Banki peahoone.
Foto: Andras Kralla

Ligikaudu 4000 Eesti ettevõtet on saanud Danske Bankilt teate, et nende arvelduskonto suletakse. Danske Banki kohalike ettevõtete panganduse juht Kaido Rummel ütles, et pank keskendub Balti riikides edaspidi Põhjamaade äriklientide ja rahvusvaheliste korporatsioonide teenindamisele. „Lõpetame järk-järgult kliendisuhteid kohalike äriklientidega,“ ütles Rummel.

„Sisuliselt nad ju lähevad minema. Palju neid Skandinaavia kliente siin on,“ ütles endine Hansapanga juht ja Pocopay asutaja Indrek Neivelt. Neivelt lisas, et Skandinaavia kliendid jagunevad siin Swedbanki ja SEB ning mingil määral ka Luminori vahel. „Sisuliselt tähendab see ära minemist.“

Inbanki asutaja Priit Põldoja sõnul paistab samuti, et Danske lahkub turult täielikult. „Nad jäävad ju ainult Põhjamaiseid kliente teenindama, see ei puuduta kuidagi Eesti ettevõtteid. Sellest vaatenurgast nad lahkuvad täielikult,“ tõdes Põldoja. „Eesti või Baltikumi kliendi teenindamise mõttes on minu arusaamine, et nad on lahkumisotsuse teinud, seda juba natuke aega tagasi.“

Ei mõjuta turgu

Eesti Panga ökonomisti Jana Kase sõnul hakkas Danske kõikide Balti riikide jaeturult tagasi tõmbuma mõni aasta tagasi. Eluasemelaenude turul, kus panku tegutses ennegi vähe, kaasnes sellega mõningane konkurentsi vähenemine.

„Ettevõtete laenuturul on laenuandjate arv ja konkurents märksa suurem, mida peegeldab ka intressimarginaali väike langustrend viimastel aastatel. Seega ei ole Danske praegusel koomale tõmbamisel eeldatavasti suurt mõju pangateenuste pakkumisele Eestis. Ühelt poolt on kodumaised pangad muutunud oluliselt aktiivsemaks ja teiselt poolt on ettevõtete laenunõudlus olnud pigem tagasihoidlik,“ rääkis Kask.

„Kapitaliturgude mõttes see otsus palju ei mõjuta – kliendid leiavad uue panga ja panganduskeskset finantseerimise maastikku rikastavad kohalikud pensionifondid," ütles LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu.

Allikas: Finantsinspektsioon. Graafik: Estel Eli

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077