Autor: Finantsuudised.ee • 27. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV avas mikroinvesteerimise võimaluse

LHV pakub alates tänasest unikaalset säästmislahendust ehk kasvukontoga seotud mikroinvesteerimist. Senisesse fondivalikusse lisandus ka hulgaliselt uusi fonde, mille peamine fookus on tulevikku kujundavatel megatrendidel.
LHV avas mikroinvesteerimise võimaluse kasvukonto kaudu.
Foto: Eiko Kink

Kasvukonto on mõeldud neile, kes soovivad alustada investeerimisega väikestest summadest. Kasvukontoga saab investeerida juba alates ühest eurost ja seda ka väga madalate kuludega indeksifondidesse. Nii on võimalik hoida teenustasud kontrolli all ja kliendile jääb rohkem raha. Kasvukonto kaudu on hetkel võimalik raha paigutada 38 võlakirja- või aktsiafondi, seda erinevates regioonides ning erinevate suurustega ettevõtetes. Valiku tegemise lihtsustamiseks on võimalik fonde varasemast lihtsamalt filtreerida.

Mikroinvesteerimine võimaldab kasvatada investeerimisportfelli märkamatult ja mugavalt iga deebetkaardiga tehtud makse kaudu. Mikroinvesteerimise kasutamise eeldus on kasvukonto olemasolu. Kui seda veel pole, tuleb sõlmida investeerimisteenuste leping ja seejärel kasvukonto leping. Mõlemat saab teha internetipangas. Järgmine samm on aktiveerida internetipangas mikroinvesteerimise teenus. Investeeringu suuruseks saab valida piiramata või piiratud ümardamise. Sellega määratakse, kui suur on investeeringu summa, mille pank arvutab iga deebetkaardimakse alusel. Viimane samm on maksta deebetkaardiga ja teada, et iga maksega toimub ka automaatne investeering, mis kantakse kasvukontole.

Mikroinvesteeringu summa arvutamiseks on kaks reeglit. Piiramata variandi puhul ümardatakse kaardimakse summa järgmise täisarvuni.

Näiteks: maksate kaardiga summas 9,2 eurot. Sellele järgnev esimene täisarv on 10 eurot. 10 euro ja 9,2 euro vahe on 0,8 eurot – see ongi summa, mille eest tehakse mikroinvesteering.

Piiratud variandi korral eristatakse al ja ülkpe 10-euroseid makseid. Kui eelistatakse piiratud varianti, tähendab see 10%-reegli rakendumist: alla 10-eurose maks puhul võetakse mikroinvesteeringuks 10% makstud summast.

Näiteks: maksate kaardiga summas 1,2 eurot. Sellest 10% on 0,12 eurot – see ongi summa, mille eest tehakse mikroinvesteering.

Üle 10-eurose kaardimakse puhul ümardatakse summa ikkagi järgmise täisarvuni ehk mikroinvesteering tehakse samamoodi nagu piiramata variandi puhul. Vaikimisi on aktiveeritud piiramata mikroinvesteeringu suuruse reegel, ent seda saab igal ajal internetipangas muuta.

Mikroinvesteeringute kaudu kasvukontole kogunenud summa investeeritakse kord nädalas kolmapäeva õhtuti. Mikroinvesteerimine kehtib kliendi kõigi kasutatavate deebetkaartide osas. Teenuse aktiveerimine ja kasutamine on tasuta.

Seega iga kord, kui ostate poes toidukraami või einestate restoranis ja maksate selle eest kaardiga, saate lisaks maksele teha ka mugavalt ja märkamatult investeeringu, mis kantakse kasvukontole. 10% reegel, mida võib rakendada, aitab vältida liiga suuri mikroinvesteeringuid väikeste maksete korral, mida võib eriti sagedasti ette tulla laste ja noorte puhul. LHV pakub Noortepanga raames kuni 26aastastele kasutajatele kasvukontot ilma haldustasuta.

Kasvukonto fondivalikus on varasemalt eelistatud peamiselt laiapõhjalisi indekseid S&P 500 (SXR8) ning Stoxx Europe 600 (EXSA). LHV lisas investorite valikuvõimaluste suurendamiseks globaalseid megatrende jälgivad fonde. Näiteks on nüüdsest võimalik panustada robootikafirmade, tervishoiu sektori, jätkusuutlikku arengut pakkuvate ettevõtete või krüptovaluutade käekäiku.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077