Autor: Finantsuudised.ee • 13. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA investeerimisfond omandab Luminoris enamusosaluse

Luminor teatas strateegilisest partnerlusest konsortsiumiga, mida juhib investeerimisfond Blackstone Group L.P. Tehingu tulemusel omandavad Blackstone’i erakapitali investeerimisfondid Luminoris 60% suuruse osaluse.
Konverents Äriplaan 2018
Foto: Raul Mee

Luminori senised omanikud Nordea Bank AB ja DNB Bank ASA säilitavad tehingujärgselt kumbki 20protsendilise osaluse.

Blackstone investeerib Luminori 1 miljard eurot, teatas Luminor.

Nordea ja DNB jätkavad omanikena endiselt ettevõtte nõukogus ning pakuvad ekspertteadmisi ja pikaajalist rahastust. Täiendavalt käivad läbirääkimised Nordea ja Blackstone'i vahel Nordea 20protsendilise osaluse väljaostmiseks lähiaastatel.

Tegemist on üleilmselt viimase aastakümne suurima erakapitalifondi investeeringuga universaalpanka ja iseseisvuse taastamise järgse perioodi suuruselt teise finantssektori ostutehinguga Baltikumis. Tehingu lõpuleviimine sõltub finantsinspektsiooni ja Euroopa Keskpanga heakskiidust ja plaanitakse lõpule viia 2019. aasta esimeses pooles.

Luminor Group AB juhatuse esimehe Nils Melngailise sõnul iseloomustab Blackstone’i ulatuslik rahvusvaheline teadmistepagas, pikaajaline finantssektori kogemus ja edukas koostöö sektori ettevõtetega. „See teeb Blackstone'ist Luminori jaoks ideaalse strateegilise partneri. Luminori eesmärk on pakkuda uusi, innovaatilisi pangatooteid ja teenuseid, mis on loodud Eesti, Läti ja Leedu ettevõtete ning inimeste jaoks. Blackstone'i otsus investeerida Luminori on kooskõlas meie visiooniga ning annab jõudu juurde saamaks Baltikumi juhtivaks finantsteenuste pakkujaks.“

„Tegemist on märkimisväärse välisinvesteeringuga meie regiooni. Ühtlasi on see ka suurim erakapitalifondi investeering Baltikumi ajaloos. Blackstone´i otsus investeerida Luminori on tunnustus meie valitud strateegiale ja väljendab kindlustunnet Eesti, Läti ja Leedu majandusväljavaadete suhtes. Samas on meie pikaajaline plaan jätkuvalt noteerida ettevõtte aktsiad börsil,“ lisas Melngailis.

Raasuke: mõjutab ettevõtliku mõtlemisega

Luminor Group AB tegevjuht Erkki Raasuke kinnitas, et spetsiaalselt Baltikumi inimeste ja ettevõtete jaoks loodud pank teenindab oma kliente jätkuvalt suure tähelepanuga: „Blackstone’i teadmisel ja kogemusel on pikaajaliselt positiivne mõju nii panga klientidele kui ka meeskonnale. Blackstone on maailmas tuntud ettevõtliku mõtteviisi ja erakordselt andekate inimeste kaasamise poolest. Ühendades meie panga talendid ja uue strateegilise omaniku rahvusvahelise ekspertiisi, suudame oma klientidele pakkuda esmaklassilisi teenuseid.”

Raasuke lisas, et partnerlus Blackstone´iga tugevdab veelgi Luminori siinsel turul iseseisva panga positsiooni: “Uus strateegiline omanik kindlustab Luminorile kapitali kättesaadavuse ja võimaldab teha investeeringuid tehnoloogiatesse, mis aitavad luua nii uusi digilahendusi kui arendada praeguseid tooteid ja teenuseid.“

Tehingu läbiviimiseks on vajalik finantsjärelevalve nõusolek. Finantsinspektsioon ja Euroopa Keskpank koostöös hindavad kavandatava omandaja vastatust seaduse nõuetele ning alles seejärel saab tehingu lõpule viia. „Kindlasti lisab Blackstone Balti pankade omandistruktuuri mitmekesisust,“ ütles finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler. „Samaväärselt oluline on omandistruktuuri läbipaistvus ja stabiilsus.“

Luminor pank kuulub Euroopa Keskpanga otsese järelevalve alla. Euroopa Keskpank on andnud loa Luminori krediidiasutuste ühinemiseks selliselt, et panga peakontor on Eestis ning Lätis ja Leedus osutatakse teenust filiaalide kaudu.

1985. aastal asutatud USA investeerimiskontsern Blackstone Group on turuliider alternatiivsete investeeringute – kinnisvara, erakapitali fondide, riskifondide ja laenude väljastamise – vallas. 2017. aasta seisuga ulatus Blackstone'i valitsetavate varade hulk 434 miljardi dollarini.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077