Autor: Finantsuudised.ee • 18. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-müügiarved loovad ettevõttest nutikama kuvandi

Kertu Roosimägi on Fiteki uus müüügiarvete tootejuht. Ta jagab soovitusi neile, kes kahtlevad e-müügiarvete kasutuselevõtus, ja toonitab, et e-arveid kasutavad ettevõtted loovad sellega endast nutikama kuvandi.
Kertu Roosimägi, Fiteki müügiarvete tootejuht
Foto: Fitek

Mida oled enne teinud?

Enne Fitek ASiga liitumist olen jõudnud tegeleda raamatupidamisega mitmes ettevõttes. Nimetatud valdkonnas olen olnud aktiivne 9 aastat. Nende aastate jooksul olen näinud, kuidas raamatupidamise automatiseerimine on arenenud ja kui altid on eri ettevõtted muudatustele.

Miks valisid uueks töökohaks Fiteki?

Fitekiga oli mul esimene kokkupuude 2016. aastal, kui hakkasin lähemalt uurima e-arvete toimimise võimalusi oma eelmises ettevõttes. Tänu avaliku sektori survele väljastada neile müügiarveid e-arve formaadis osalesin koolitusel, kus esines Indrek Allas, kes tutvustas seda teemat. Sealt edasi võtsime ühendust Fitekiga, et hakata väljastama avaliku sektori klientidele e-arveid. Nüüdseks soovivad ka paljud erasektori kliendid just e-arveid.

Anna palun kolm nõuannet klientidele, kes kaaluvad arvete saatmise automatiseerimist

1. Arved jõuavad kiiremini ja kindlamalt arve saajateni – töös raamatupidajana puutusin pidevalt kokku probleemiga, et arved ei jõua klientideni, mille tõttu ei toimu ka arvete õigeaegset laekumist.

2. E-arvete saatmisel võib kindel olla kliendi kiiremas arve menetlemises. Kui arves peaks esinema vigu, saab need kiiremini elimineerida ja eeldada, et klient tasub arve tähtajaks.

3. Arvete saaja ei pea aega raiskama PDF- või paberarve käsitsi raamatupidamisprogrammi sisestamisele, vaid see on automatiseeritud – andmed liiguvad müüja raamatupidamissüsteemist ostja raamatupidamissüsteemi.

Mida ütled neile, kes kahtlevad, kas hakata müügiarveid automatiseerima?

Lisaks kõigile eespool mainitud positiivsetele faktoritele, mis kaasnevad e-arvete kasutuselevõtuga, tasub kindlasti silmas pidada ka keskkonnasõbralikkust, mis kaasneb paberarvetest loobumisega. Samuti ka ettevõtte maine tõstmine klientide silmis. Kliendid, kes kasutavad e-arvete vastuvõtmist, peavad seda väga suureks plussiks oma teenuse- või kaubapakkujate juures, see loob ettevõttest nutikama kuvandi.

Tulevasi kliente julgustaksin sellega, et muutused, mis kaasnevad uuendustega, on ebamugavad lühiajalises vaates. E-arvete kasutuselevõtt kindlustab pikemas plaanis sujuvama töö ja annab rohkem aega ettevõttes sisulisemate teemadega tegelemiseks.

Kuidas näed Eestit arenemas e-arvelduse suunas?

Eesti ettevõtted võtavad järjest aktiivsemalt kasutusele e-arvete saatmist ja vastuvõtmist. Enamjaolt ollakse teemaga kursis, väga palju tuntakse selle vastu huvi ja teadlikkus selles osas on võrreldes paari aasta taguse ajaga kasvanud. Avaliku sektori lõplik otsus vastu võtta ainult e-arveid annaks erasektorile teemaga aktiivsemalt tegutsemiseks suure hoo sisse.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077