Autor: Indrek Mäe • 27. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NBF: plokiahel võtab pankuritelt ja advokaatidelt töö

Maailm liigub digiajastu teise faasi, kus vahendajate, sealhulgas pankade roll plokiahela ja tehisintellekti pakutud efektiivsuse tõttu väheneb. Seejuures pole aga karta inimmõistuse tähtsuse marginaliseerumist, leiti Helsingis Nordic Business Forumil.
Robot tervitab külalisi Hannoveri CeBIT messil.
Foto: EPA

„Digitaalse ajastu esimeses faasis pöörasime tähelepanu sellele, et keegi ei varastaks interneti teel antavaid hääli või ülekantavat raha,“ alustas meediateoreetik Don Tapscott oma ettekannet. „Kindluse saamiseks vajasime vahemehi, kelleks on pangad, krediidiasutused, aga ka sotsiaalmeediaplatvormid, kes kontrollivad ja salvestavad andmeid,“ lisas Tapscott.

Nüüd, digiajastu teises faasis on aga võimalik seni vahemeeste lahendatud probleemid plokiahela abil kõrvaldada. „Nii raha, krüptovaluutasid kui ka hääli saab edastada väga turvalisel viisil, seega muutub vahendajate roll järjest vähem tähtsaks,“ oli Tapscott veendunud. „Plokiahela häkkimine on sama raske kui kananagitsa kanaks tegemine,“ viitas ta sellele, et täna oleme tänu plokiahelale varasemate ohtude eest palju paremini kaitstud.

Maailm muutub

Kuna plokiahela tehnoloogial põhinevad ka erinevad krüptovaluutad, peab Tapscott neid väga turvaliseks ja lausa tulevikuks. „Krüptovaluutade kaudu korjatakse täna turgudelt juba kümneid miljardeid dollareid, krüptost on saamas uus valuuta,“ kinnitas ta. See ei tähenda Tapscotti hinnangul aga tingimata seda, et domineerivaks muutub mõni praegune krüptovaluuta. „Me ei pruugi kasutada bitcoini, vaid eurot, mis põhineb plokiahelal ja millest on saanud krüptovaluuta,“ tõi ta näite.

Tapscott tõi välja, et kuna keskkond muutub turvalisemaks, väheneb näiteks advokaatide, nõustajate, pankade ja teiste samalaadsete vahendajate roll. „Tõsi, pangad püüavad küll selle vastu võidelda, võttes ka ise plokiahela tehnoloogiat üle,“ nentis ekspert. „Aga tulevikus on võimalik, et kui laulja tahab näiteks oma autoriõiguste eest raha saada, siis ei vaja ta enam sinna protsessi vahele ei panka ega autoriõiguste ühingut,“ rääkis mees.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077