Autor: Finantsuudised.ee • 18. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pensionifondid investeerisid Eestisse vähem

Esmakordselt alates 2017. aasta teisest kvartalist langes pensionifondide varade Eestisse investeerimine, teatas kaubandus-tööstuskoda.

Kolmanda kvartali investeeringud Eesti majandusse olid kogusummas üle 479 miljoni, langedes võrreldes eelmise kvartaliga 2 miljonit eurot.

Eestisse on täna investeeritud veidi üle 12% kogu pensionifondide varadest. Kolmanda kvartali languse põhjustas LHV pensionifondide investeeringute vähenemine Eestisse, kukkudes 26,74% pealt 24,94% peale. LHV kolmanda kvartali investeeringud Eesti majandusse olid kogusummas 293 miljonit eurot, samas kui teises kvartalis oli summa üle 304 miljoni euro.

Kokkuvõttes langesid LHV investeeringud 11 miljoni euro võrra. Hoolimata investeeringute vähenemisest panustab LHV läbi pensionifondide jätkuvalt kõige rohkem Eesti majandusse, moodustades 61,06% kõikidest investeeringutest Eestisse.

SEB, Swedbank ja Luminor kasvatasid investeeringute mahtu Eestisse kogusummas 9,2 miljonit eurot, võrdluses teise kvartaliga. Jätkuvalt on investeeringute mahult teisel kohal Swedbank 30,01%, kasvades 1,14%, järgnevad SEB 5,86% (kasv võrreldes II kvartaliga 0,77%) ja Luminor 3,07% (kasv võrreldes II kvartaliga 0,15%). Eestisse ei investeeri Tuleva Tulundusühistu.

Kaubanduskoda jälgib ja analüüsib pensionifondide varade investeeringuid Eesti majandusse juba 2016. aasta algusest. Tookord olid pensionifondid oma varasid Eestisse investeerinud vaid 5,48%. Kõige väiksem oli investeeringute kogumaht 2017. aasta esimeses kvartalis, moodustades ainult 5,01%.

Kaubanduskoja hinnangul on oluline, et kohustusliku kogumispensioni varadest investeeritaks Eestisse rohkem, sest see aitab kaasa nii Eesti majandusarengule kui ka konkurentsivõime kasvule.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077