Autor: Finantsuudised.ee • 25. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Kaubandus-tööstuskoja hinnangul võib rahandusministeeriumi eelnõu viia selleni, et Tallinna börsi ettevõtetelt hakkavad juhtkonna liikmeid üle ostma firmad, kes ei ole börsil.
Foto: Andras Kralla

Liigne tasude avalikustamine kahjustab börsiettevõtet

Rahandusministeeriumis on valminud eelnõu, mille jõustumisel võivad kahjustada saada börsiettevõtete konkurentsivõime ja Eesti börsikeskkond tervikuna, leiab kaubandus-tööstuskoda.

Rahandusministeeriumis on valminud eelnõu väärtpaberituru seaduse muutmiseks, mille eesmärk on võtta üle väärtpaberiturgu puudutavad Euroopa Liidu direktiivid ja määrused. Põhiline muudatus on börsiettevõtete kohustus avaldada senisest detailsemalt andmeid ettevõtete juhtide tasustamisest. Koda näeb eelnõus mitut probleemi.

Koja hinnangul mõjutavad börsiettevõtteid enim muudatused seoses juhtide tasustamisega. Nimelt tuleb ettevõtetel kord aastas esitada üldkoosolekule ja avaldada koduleheküljel detailne ülevaade kõigist eelmise majandusaasta jooksul börsiettevõtte juhtidele makstud tasudest.

Koda leidis, et tasude avalikustamisel tuleks lähtuda kehtivast seadusest, mis juba nõuab tasude avalikustamist ning nende põhjendamist. Liigne tasude avalikustamine võib viia selleni, et teised ettevõtted hakkavad töötajaid üle ostma. Samuti võib see survestada börsiettevõtteid börsilt lahkuma sooviga vähendada riski, et teised ettevõtted asuvad juhte üle ostma.

Eelnõu suurendab üleostmise võimalust

Juhtide alla kuuluksid eelnõu järgi nii juhatuse, tegevjuhtkonna kui ka nõukogu liikmed. Koda leiab, et juhi mõistega peab olema hõlmatud eelkõige börsiettevõtte juhatuse liige, mitte juhtkonna liige.

Kõige enam tegeleb ettevõtte igapäevase juhtimisega juhatuse liige ning nende otsused mõjutavad enim ettevõtte käekäiku. Samas juhtkonna liikmeteks on tihti ka ettevõtte töötajad, kes küll võivad olla kõrgemal palgaastmel võrreldes teiste töötajatega, kuid igapäevaselt siiski ei tegele ettevõtte juhtimisega, vaid on oma valdkonna spetsialistid, kes tegelevad ettevõtte juhatuse määratud ülesannetega. Sellest tulenevalt ei ole koja hinnangul mõistlik avaldada juhtkonna liikmete täpseid palganumbreid – see tähendaks põhjendamatut administreerimiskoormust ning Eestis, kus spetsialiste niigi napib, nende äraostmist ettevõtete poolt, kes ei ole börsil.

Juhtide tasustamisega seotud muudatused on kavandatud jõustuma 2019. aasta 10. juunil, mis langeb enamike ettevõtete majandusaasta keskele – see võib koja teatel tekitada ettevõtetele märkimisväärseid varalisi kulusid. Seetõttu soovitab koda selliseid muutusi ellu viia uue majandusaasta algusest.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077