Autor: Finantsuudised.ee • 31. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läbipaistvust käsitleva õigusakti vastuvõtmine säästaks tarbijatele üle 4 miljardi euro aastas

Kui Euroopa Parlament võtaks vastu uue õigusakti, alandaksid pangad ja teised teenuseosutajad oma tasusid rohkem kui viiendiku võrra, selgub TransferWise'i tellitud uuringust.
TransferWise'i asutajad Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus
Foto: erakogu

Uuringu kohaselt annaks rahvusvaheliste maksete läbipaistvust reguleeriv õigusakt tarbijatele võimaluse säästa 4,03 miljardit eurot aastas. Uus ELi õigusakt, mille üle Euroopa Parlament hääletab 5. novembril, kohustaks ELi pankasid, vahendajaid ja valuutavahetusteenuse pakkujaid muutma oma tasud läbipaistvamaks. See jätaks tarbijatele rohkem raha alles.

Uuringus, mille viis TransferWise'i tellimusel läbi sõltumatu uuringufirma Consumer Intelligence, keskenduti peidetud tasudele, mida tarbijad tehinguid teostades – raha erinevates valuutades saates või vastu võttes ning välisvaluutas tasudes – maksavad. 2017. aastal kulutasid ELi tarbijad valuutavahetusele üle 18 miljardi euro, sh 12,49 miljardit eurot vahetuskursside hinnalisast tuleneva peidetud tasuna. See tähendab, et tarbijaid ei teavitata enam kui kahest kolmandikust tasudest.

TransferWise'i tegevjuhi ja kaasasutaja Kristo Käärmanni sõnul on Euroopa Parlamendil võimalus olukorda parandada ja lõpetada olukord, kus ELi tarbijad valuutavahetuse käigus raha kaotavad. „Neli miljardit eurot on oluline sääst ning sellel on tarbijate rahakotile tuntav mõju. Kujutlege, et säästate üle 20 protsendi iga kord, kui sõidate puhkusele, maksate välismaal õppemaksu või saadate raha oma perele koduriigis.”

„Kui Euroopa Parlament teeb õige otsuse, peavad pangad ja muud rahvusvahelised finantsasutused hakkama täpselt näitama, millist tasu nad tarbijatelt võtavad. See tähendab, et esmakordselt ajaloos saaksid tarbijad teenuseosutajaid märkmikku ja kalkulaatorit kasutamata võrrelda. Selline äri on õiglasem ning peaks Euroopa finantsettevõtete jaoks olema miinimumstandard, mida järgida,“ lisas Käärmann.

Milliseid varjatud tasusid ELi tarbijad praegu maksavad?

ELi kehtivate finantsalaste õigusaktide kohaselt saavad pangad ja muud välisvaluutateenuste osutajad varjata suurema osa tehingutasust ebasoodsa vahetuskursi taha. See tähendab, et pank saab reklaamida rahvusvahelisi makseid „tasuta“ maksetena või maksetena, kus sisalduvad kõik tasud väikeses nähtavas teenustasus, teenides seejuures suurema osa kasumist tarbijatele ebasoodsat vahetuskurssi pakkudes. Kuna tarbijad peavad tegeliku kulu ise arvutama, on neil raske pakkujaid võrrelda ja soodsaimat tehingut valida.

Uus ELi õigusakt – piiriüleste maksete määrus – tähendaks, et teenusepakkujad on sunnitud muutma oma hinnad läbipaistvamaks. Uuringufirma Consumer Intelligence analüüs näitab, et läbipaistvuse suurenedes hinnad langeksid ja ELi kodanikud saaksid valida odavaima teenusepakkuja, säästes enam kui viiendiku teenustasudest.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077