Uudised Indrek Mäe

Eesti pankade puhvrid vähenevad

Kilvar Kessler
Kilvar KesslerFoto: Liis Treimann

Eesti pankade kapitaliseeritus on hea, kuid langeva trendiga, muret teeb ka laenuportfelli koondumine kinnisvarasektori ümber, tõdes finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler KPMG aastakonverentsil.

„Meie pankade kapitaliseeritus on veel tugev, kuid langeva trendiga,“ rääkis Kessler. Tema sõnul on kapitaliseeritus ning puhvrite säilitamine oluline selleks, et pank suudaks kriisiolukorra tekkimisel ellu jääda. „Põhjus, miks probleemsed riigid Lõuna-Euroopas pole siiani taastunud, oli see, et nende kapitalibaas on nõrk ja nad ei saa mittetöötavaid laene maha kanda," rääkis Kessler.

Samas tõdes Kessler, et puhvrid ei tohi muutuda ka liiga suureks ning see on lisaks madalale intressikeskkonnale üks põhjus, miks Eesti pankade kapitaliseeritus on praegu langustrendis. „Riskipositsioonid kasvavad väljastavate laenude tõttu kiiremini kui omavahendid,“ märkis ta. „Ka liiga suured puhvrid ei ole head – nii võivad pangad muutuda laisaks ja hakata laene välja andma liiga kergekäeliselt.“ Viimast soosib Euroopas valitsev madalate intresside keskkond, mis muudab raha kontol hoidmise vähekasumlikuks.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. March 2019, 15:35

Finantsuudised.ee toetajad: