3. aprill 2019

Tulumaksudeklaratsiooni peaksid esitama ka III pensionisamba kogujad

Martin Rajasalu
Foto: erakogu
Maksu- ja tolliamet pikendas tuludeklaratsiooni esitamise tähtaega aprilli keskpaigani, et enammakstud tulumaksu saaksid tagasi ka need 50 000 inimest, kes seda veel deklareerida ei ole jõudnud. Oluline on meelde tuletada, et tulumaksu saab tagasi ka aasta jooksul kolmandasse pensionisambasse tehtud maksetelt, mistõttu tuleks deklaratsioon esitada kindlasti ka kõigil vabatahtliku pensioni kogujatel, kirjutab Luminor Pensions Estonia juhatuse liige Martin Rajasalu.

Vabatahtliku pensionisamba maksetele kehtib 20% maksusoodustus

Individuaalne tulumaksutagastus oleneb sellest, kui palju inimene eelmisel aastal vabatahtlikku pensionifondi raha säästis. Kui 2018. aasta panus oli näiteks iga kuu 100 eurot, on võimalik tulude deklareerimisel tänavu tagasi saada 240 eurot. See on pea kahe ja poole kuu jagu makseid.

Tagastamisel ei võeta arvesse, kas III samba maksed on tehtud iga kuu või aasta jooksul vaid ühe korra – 20% maksusoodustust arvestatakse kogu aasta jooksul sissemakstud summa kohta. Kuid oluline on teada, et tulumaksu tagasisaamiseks võivad sissemaksed olla kuni 6000 euro väärtuses ja moodustada maksimaalselt 15% brutosissetulekust.

Tagasimakse piirmäära sisse arvestatakse ka tööandjapension

Lisaks sõltub tagasisaadava summa suurus ka sellest, kas tööandja teeb sissemakseid III pensionisambasse ehk maksab tööandjapensionit. Kui jah, siis arvestatakse 15% ja 6000 euro suuruse piirmäära sisse ka tööandjalt pensionifondi tehtud maksed ning nende pealt saab tulumaksu tagasi tööandja, mitte töötaja.

Abikaasadel tuleb tulud ja ka III pensionisamba sissemaksed deklareerida eraldi.

III sambas pensionikoguvate inimeste arv on viimastel aastatel suurenenud. Ka sissemaksetelt tagasimakstud tulumaksu summa on aasta-aastalt kasvanud. Vaata, kui palju saab keskmine III samba koguja riigilt tulumaksu tagasi (aritmeetilise keskmise sissemakse põhjal):

• 2012. aastal – 88 €

• 2013. aastal – 96 €

• 2014. aastal – 99 €

• 2015. aastal – 102 €

• 2016. aastal – 106 €

Statistika allikas: Rahandusministeeriumi statistika, pensionikeskus.ee

! Kolmapäeval, 10. aprillil on saate "Finantsuudised fookuses" eetris Martin Rajasalu ja Ranno Tingas, kes räägivad mh III samba maksusoodustustest ja pensioni pärandamisest. Kuula Äripäeva raadiost kell 11.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077