Autor: Kristel Finstad • 8. aprill 2019

Kuidas alustada äri Norras?

Esmalt tuleks endale selgeks teha, kas on võimalik leida kliente Norras ning kui keeruline on asjaajamine kohapeal. Vähem oluline pole kulude ning rahaliste vahendite hindamine. Raamatupidamisbüroo Aita AS on Norras äri alustajatele välja toonud asjaolud, millega peab arvestada seal äri alustades.

Soovitame alati meeles pidada, et võõral maal on teistsugune äriajamise kultuur, kui võibolla kodus harjutud. Lisaks sellele, et keel on võõras, ei ole mitte ainult eestlased skeptilised võõramaalaste suhtes – et norrakas tundmatut välismaalast usaldama hakkaks, tuleb ennast kõigepealt korralikult tõestada. Tasub ühendust võtta ka nendega, kellel juba see kogemus olemas või kes seda teenust pakuvad ning nõu ja jõuga aidata saavad (näiteks EAS).

Selleks, et Norra pinnal tööd teha, on üsna tõenäoliselt vajalik firma registreerimine Norra registritesse, eelkõige Äriregistrisse. Kindlasti on see vajalik, kui tegu on ehitustööga või sellise tööga, mida võib sinna alla klassifitseerida. Ehitusplatsile ilma registreeringut omamata minna ei ole lubatud. Kui firma tahab tööjõudu välja rentida, siis peab olema see firma lisaks Äriregistrile registreeritud ka tööjõu rendi registris Töökaitse ameti juures. Informatsioon Norras registreeritud firmade kohta on Norra Äriregistri lehel www.brreg.no

Kui käive Norra pinnal tehtud tööde eest ületab NOK 50.000 12 jooksva kuu jooksul, tuleb firma registreerida käibemaksukohuslaseks ja edaspidi saata käibemaksuaruanne 2 kuu kaupa. Kui firmal ei ole 12 kuud järjest olnud käibemaksustatavat käivet või on see alla 50.000 NOK-i, siis kustutatakse firma käibemaksu registrist.

Veebiseminar: Norra maksusüsteemi erisused

29. aprillil kell 15.00-16.30

Rohkem infot SIIN!

Kõik firmad Norras on lisaks ka maksukohuslased. NB! Maksukohustus ei ole seotud käibemaksu kohustusega! See tähendab, et firma kasumilt makstakse tulumaks Norras – tuleb esitada nii firma aastaaruanne kui ka tuludeklaratsioonid koos kõikide lisadega. Tuludeklaratsioon võib olla sõltuvalt firmast isegi mitusada lehekülge pikk.

Norras on raamatupidamine litsenseeritud tegevus, see tähendab, et teenust osta tohib ainult Norra Finantsameti poolt litsenseeritud firmadelt. Küll aga tohib oma töötaja raamatupidamist teha, sellisel juhul ei ole nõuet, et töötajal on litsents. Raamatupidaja registreeritakse Äriregistris ja saab automaatselt maksuametis ligipääsu firma dokumentidele.

Allikas: Aita.no

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077