Autor: Raamatupidaja.ee • 26. aprill 2019

Riigi tarkvaralahenduste lähtekood nüüd vabalt kättesaadav

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ja Riigi Infosüsteemi Amet said valmis esmase versiooni e-riigi koodivaramust, mis muudab riigile loodud koodi ja tarkvaralahendused vabalt kättesaadavaks ja taaskasutatavaks.
Koodivaramu muudab riigile loodud tarkvaralahenduste lähtekoodi vabalt kättesaadavaks
Foto: scanpix

Koodivaramu põhineb avatud tehnoloogiatel ja koodivaramus talletatav kood on kõigile avalik. Kogu e-riigi avatud kood saab tulevikus olema koodivaramu kaudu kättesaadav ja kasutatav, kui turvakaalutlustel pole põhjust vastupidiseks.

„See algatus on oluline samm riik-kui-platvorm põhimõtte suunas, mida olen oma ametiaja jooksul rõhutanud,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist. „Tarkvara ja lahenduste jagamine annab ettevõtetele võimalusi uute või edasiarendatud toodete ja teenuste loomiseks, aga aitab kaasa ka e-riigi arengule. Samu lahendusi saab ja peab Eestis senisest oluliselt rohkem valitsemisalade üleselt ja vaheliselt taaskasutama, mitte iga kord ratast uuesti leiutama. See aitab ka arenduskulusid jõukohasemana hoida,“ lisas Tammist.

Koodivaramu pikem eesmärk on kogukonnast juhinduv e-riigi arendus, mille üheks olulisemaks nurgakiviks on jagatud koodivaramu. „See toob avaliku ja erasektori üksteisele lähemale, võimaldab suuremat koostööd ja läbipaistvust ning panustamist meie kõigi ühisele huvile – e-riigi jätkusuutlikkuse ja arengu tagamisse,“ sõnas minister. „Riik-kui-platvorm lähenemise olulised elemendid on avaandmete portaali ja koodivaramuga nüüd paigas. Oluline on, et tulevikus riigiasutused süsteemselt avaandmete kvaliteeti ja kättesaadavusse panustaksid ning koodi jagaksid.“

Koodivaramu puhul on praegu tegemist esmase versiooniga. Koodivaramu teenuse haldusmudel ja tugi on Riigi Infosüsteemi Ameti käes ning edasine teekaart on MKM-i ja RIA koostöös planeerimisel.

Koodivaramu on kättesaadav SIIT.

Allikas Riigi Infosüsteemi Amet

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077