Autor: Finantsuudised.ee • 5. juuli 2019

Finantsinspektsioon keelustas binaaroptsioonide pakkumise jaeklientidele

Foto: shutterstock.com
Finantsinspektsioon keelustas Eestis binaaroptsioonide pakkumise jaeklientidele. Otsus kohaldub kõikidele Eestis tegutsevatele investeerimisteenuse osutajatele ja jõustus 2. juulist 2019.

Jaeklientidele suunatud binaaroptsioonide turundamine, levitamine ja müük on keelatud ka teistes Euroopa Liidu (EL) liikmesriikides. Nimetatud finantsinstrumendi pakkumise keelamine ELis on tingitud toote liigsest keerukusest jaläbipaistmatusest. Binaaroptsioonide struktuurne eeldatav negatiivne tulusus ning pakkujate ja klientide huvide konflikt, samuti eeldatava tulususe ja kahjumi riski suur erinevus ning probleemid antud finantstoote turundamise ja levitamisega tekitasid vajaduse jaeinvestoreid selle toote eest kaitsta.

Binaaroptsioonide näol on tegemist väga keerulise ja spekulatiivse finantstootega, mille riskidest on tavalisel jainvestoril erinevalt kutselistest investoritest väga raske aru saada. Neid tooteid müüakse Euroopas kõige sagedamini elektrooniliste kauplemisplatvormide kaudu, pakkumata seejuures investeerimisnõustamist või väärtpaberiportfelli valitsemise teenust. ELi järelevalved on täheldanud selles turusektoris ka agressiivseid turundustavasid ja eksitavate reklaamide kasutamist. Kuigi Eestis ei ole binaaroptsioonidega seni probleeme olnud, peab Finantsinspektsioon vajalikuks kohelda meie turgu sarnaselt teiste ELi riikidega ja oma jaekliente võimalike liigsete riskide eest kaitsta.

Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) on 2018. aasta märtsist neljal korral kehtestanud kolmekuulise keelu ELis binaaroptsioonide pakkumisele jaeklientidele. Finantsinspektsiooni 1. juuli keeld põhineb ESMA otsuses (EL) 2019/509 sätestatud tingimustel.

ESMA on vastavalt MiFIR artikli 43 lõikele 2 avaldanud 12. juunil 2019 arvamuse, et Finantsinspektsiooni kehtestatav binaaroptsioonide keeld turundada, levitada või müüa binaaroptsioone jaeklientidele on õigustatud ja proportsionaalne.

Mis on binaaroptsioon?

Binaaroptsioon on määratletud mis tahes rahas tasutava tuletisinstrumendina, mille puhul sõltub fikseeritud rahalise summa väljamakse sellest, kas üks või mitu määratletud sündmust seoses alusvara hinna, taseme või väärtusega toimub tuletisinstrumendi aegumise ajal või enne seda, näiteks alusvara jõuab määratletud hinnani („täitmishind“) selle aegumise ajal.

Binaaroptsioonid võimaldavad investoritel spekuleerida ühe või mitme alusvara hinna, taseme või väärtusega (näiteks aktsia hinna, vahetuskursi, kauba hinna või indeksiga) seoses määratletud sündmuse esinemisega.

Kui sündmust ei toimu, kaotab investor oma raha (st optsioon lõpetab „rahast väljas optsioonina“). Kui sündmus toimub, makstakse optsioon välja või leping jääb avatuks võimalusega saada väljamakse, kui toimub eraldi sündmus (optsioon lõpetab „rahas optsioonina“). Selles tähenduses võib binaaroptsioone käsitleda „jah/ei ettepanekutena“. Sageli seisneb nimetatud „jah/ei ettepanek“ selles, kas alusvara hind on binaaroptsiooni aegumisel antud hinnast kõrgem või madalam (nn täitmishind). Osal juhtudel vastab täitmishind alusvara turuhinnale binaaroptsiooni sisenemise ajal või tulevikus määratletud ajal. Kuid binaaroptsioonide pakkujad pakuvad mitut potentsiaalset turutulemust, mille peale saavad investorid kihla vedada.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077