Autor: Finantsuudised.ee • 12. august 2019

Superangeli investorid eelistavad kratte arendavaid idufirmasid

Eesti investeerimisfond Superangel keskendub esmakordselt Põhja-Euroopas tehisintellekti rakendamisega tegelevatele iduettevõtetele, eelistades neid oma kiirendiprogrammis ning pakkudes lisaks rahastamisele mentorlusprogrammi.
Superangeli asutajad Veljo Otsason, Rain Rannu ja Marek Kiisa.
Foto: Egert Kamenik

Varajase staadiumi investeerimisfond Superangel, mis on investeerinud rahvusvahelistesse edulugudesse nagu Bolt ja Veriff, plaanib lähiaastatel paigutada kapitali kuni 40 varase faasi tehnoloogiaettevõttesse, eelistades tehisintellekti rakendamisega tegelevaid firmasid.

Superangeli partneri Veljo Otsasoni sõnul otsivad investorid innovatsioonile orienteeritud idufirmasid. "Oma inkubatsiooniprogrammi otsime globaalse ambitsiooniga tarkvaraettevõtteid, kellel on juba töötav prototüüp ning kes on võimelised jõudma läbimurdeni selliste tehnoloogiate kasutuselevõtus nagu masinõpe, sügav närvivõrk, masinnägemine ja keeletehnoloogiad," loetles ta.

Arvutivõimsus ja algoritmide teadus on Superangeli kiirendiprogrammi Alpine House kasvujuhi Kalev Kaarna sõnul jõudnud tasemele, kus arvutid on võimelised hakkama saama järjest keerulisemate ülesannetega.

"Tehnoloogia areng mõjutab kõiki majandusharusid ja tegevusvaldkondi, kuid oleme eriti huvitatud idufirmadest, mis kasutavad masinnägemist. Põhimõtteliselt saab iga otsuse, mida täna inimene teeb nägemismeele abil, anda teha arvutile," kinnitas ta.

"Näiteks linnavalitsused vajavad täna linnakodanike abi, et avastada illegaalseid prügihunnikuid, tänavaauke ja teisi probleeme. Tulevikus saaks murekohtade kaardistamisel kasutada kaameraid tänavanurkadel, sõidukitel või droonidel ning tehisintellekti analüütilist võimekust," tõi Kaarna näite.

Superangeli poolt loodud üheaastase kiirendiprogrammi Alpine House eesmärk on viia iduettevõtted olulise väärtuse kasvuni ning aidata kaasata järgmises rahastamisvoorus kuni kaks miljonit eurot.

Kiirendiprogrammi valitud iduettevõtted saavad kuni 150 000eurose investeeringu ning terve aasta vältava programmi jooksul pakutakse tuge ja nõu valdkonna tipptegijate ja Superangeli investorite poolt, nt Martin Villig (Bolt), Taavet Hinrikus (TransferWise) ja Sten Tamkivi (Skype & Topia).

Lisaks viiakse idufirmad kokku tehisintellekti ekspertidega, nt masinnägemise labori juht Tartu Ülikoolis Gholamreza Anbarjafari, Starshipi andmejuht Kristjan Korjus, MindTitani andmeteadlane Markus Lippus ja Veriffi masinõppeteadlane Joonatan Samuel.

Vastavalt iduettevõtte profiilile pakub Superangel programmis osalejaile neljanädalast USA, Singapuri, Kanada või Euroopa turgude külastust.

Inkubatsiooniprogrammi Alpine House kandideerimine on avatud 30. augustini. Silmapaistvamad kandidaadid kutsutakse septembri lõpus toimuvale häkatonile, kus vähemalt kolm kohta on broneeritud tehisintellekti rakendavatele idufirmadele. Parimatele tehakse pakkumine Alpine House programmiga liitumiseks.

Superangel on Eesti investeerimisettevõte, kelle varase faasi investeerimisfond Superangel One investeerib varase staadiumi tehnoloogiaettevõtetesse. Fondi on tänaseks kaasatud 15 miljonit eurot, millest 4,2 miljonit eurot on nurgakiviinvestorina paigutanud KredExi tütarettevõte ja riikliku riskikapitalifondi Early Fund II valitseja SmartCap.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077