Autor: Finantsuudised.ee • 16. august 2019

LHV kasutab nüüd laenude otsustusprotsessis maksuameti andmeid

LHV hakkas laenuklientidele pakkuma võimalust taotluste esitamisel kasutada sissetuleku ja töökoha andmete edastamiseks Maksu- ja Tolliameti (MTA) informatsiooni. See lihtsustab laenude otsustusprotsesse ja muudab vastuse saamise kliendi jaoks kiiremaks.
Foto: Andres Haabu

Teenus valmis LHV ja MTA koostöös. Esimesena lisandus uus andmevahetusvõimalus LHV Finance’i pakutavatele tarbimislaenude – LHV väikelaenu, remondilaenu, sisustuslaenu, autolaenu ja tervise- ja ilulaenu – taotlemisele.

LHV jaepanganduse ja LHV Finance’i juhi Kadri Kiiseli sõnul on tegemist taaskord hea näitega avaliku ja erasektori koostööst, mis võimaldab klientidele pakkuda paremat kliendikogemust. „Isegi kui Maksu- ja Tolliameti andmete kasutamine ei kõla iseenesest uudsena, oleme uhkusega esimene seda võimalust kasutav krediidiasutus,“ rääkis Kiisel. „Maksuhalduri huvi on, et krediidiotsuste tegemisel võetaks arvesse kliendile makstud ametlikku töötasu. Meile aga võimaldab uus andmevahetus kliendile pakkuda kiiremat ja mugavamat teenust,“ lisas Kiisel.

Uuendus tähendab, et väikelaenude taotlemisel saab klient pärast isikutuvastust valida võimaluse esitada ja tõendada oma sissetuleku andmed Maksu- ja Tolliametile deklareeritud informatsiooni põhjal. Paljudel juhtudel kiirendab see oluliselt laenuotsuse tegemise protsessi, kuna kliendi nõusolekul edastab MTA kiiresti info kõikide isikute osas, kelle palgamaksed on tööandja deklareerinud.

MTA peadirektori asetäitja Rivo Reitmann soovitab enne laenu taotlemist oma maksuasjad üle vaadata. „Maksuhalduri andmetele tuginemine aitab juhtida inimeste tähelepanu sellele, kas nende palgalt on tööjõumaksud tasutud. Ametliku sissetuleku arvesse võtmine laenu andmisel võimaldab saada laenu vastutustundlikult ja aitab kindlasti kaasa ümbrikupalga leviku vähenemisele,“ rõhutas Reitmann.

LHV-l on plaanis järk-järgult lisada uue päringu kasutamine ka teiste eraisikutele pakutavate laenude, nagu LHV kodulaen, eralaen ja liising, otsustusprotsessi ning jätkata klientidele pakutavate laenutoodete protsesside mugavamaks ja kiiremaks muutmist.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077