Autor: Finantsuudised.ee • 16. september 2019

Monese laieneb Ameerikasse ja Aasiasse

Ülemaailmset turgu vallutav Eesti pangandusäpp Monese võtab juba sel aastal sihikule Ameerika ja Aasia ning Euroopa Liidu lähinaabruse riigid. 12 kuuga on plaanis laieneda kuude uude riiki.
Norris Koppel
Foto: erakogu

Euroopa Liidu lähiriikidest on sihikul Rumeenia, Bulgaaria ja Türgi, Põhja-Ameerika riikidest USA ja Mehhiko ning Aasias Filipiinid.

Monese asutaja ja juht Norris Koppel usub, et tulevikupangad on globaalse haardega ja finantsteenuseid ei pakuta riigikeskselt vaid need liiguvad inimesega kaasas. „Monese äpi kaudu saab avada maksekonto pärast paariminutilist tuvastusprotsessi. Näiteks saab tavaline ameeriklane Londonisse sõites meie äpi abil omale kohe maksekonto luua, tavapangas võtab see toiming välismaalasel paar kuud. Tänapäeva inimesed tahavad, et pangandusteenused oleksid neile kättesaadavad nende enda keeles ja valuutas kõikjal maailmas,” rääkis Koppel.

Praegu Suurbritannias ja kolmekümnes Euroopa riigis tegutsev Monese loodab uute turgudega kasvatada oma klientuuri mitmekordselt. „Igal aastal oleme kasvanud 3–5 korda ja uute riikide lisandudes saab see kasv olema veelgi kiirem. Praegu on Monesel natuke üle 1,4 miljoni registreerunud kasutaja ja viimasel ajal ühineb Monesega 130 000 klienti kuus,” rääkis Koppel.

Laienemisel pakuvad Monesele huvi riigid, mis on tihedates suhetes Monese praeguste riikidega ja võimaldavad olemasolevat võrgustikku tugevdada. Pärast USAsse laienemist on mugav liikuda edasi nendesse Aasia riikidesse, mis on USAga tihedates ärilistes ja inimeste vahelistes suhetes, sarnaselt Euroopa Liidu ja selle lähinaabritega,” toob Monese rahvusvahelisi laienemisi juhtiv Lauri Haav mõned näited.

Kasvu õnnestumiseks on Haava sõnul vaja kasutada ära iga uue riigi eripärad. „Näiteks sarnaneb USA oma turult mõneti Suurbritannia ja Saksamaaga, tõmmates palju rahvast ligi ja pakkudes laialdaselt erinevaid pangandusteenuste võimalusi. Sellele vaatamata on välismaalastel raske kontot avada ja kallis välisvaluuta tehinguid teha. Mehhikos teenindab seevastu viis peamist panka 130 miljoni suurust elanikkonda, eelistades jõukamaid ja jättes seega kõrvale suure osa elanikkonnast. Mehhiko riiklik huvi on suurendada turul konkurentsi ja soodustada start-up-pankade lisandumist,” rääkis Haav.

Suurtesse riikidesse laienemise eelis on ühelt poolt kindlasti suur rahvaarv, aga ka väiksem vajadus erilahenduste järgi kui Euroopas, kus tuleb iga toode riigiti lokaliseerida. Suures riigis saab ühe teenusepaketi kooskõlastamise järel panustada täielikult klientide arvu kasvatamisesse.

Pärast 60 miljoni dollari suuruse investeeringu kaasamist eelmisel sügisel on Monese jõudsalt rahvusvahelisse kasvu panustanud, kuid sama oluliseks peab ettevõte oma teenuste valiku laiendamist. „Ehitasime üles kiire ja mugava maksekonto loomise võimaluse uude riiki kolinud inimestele, nüüd lisame Monese äpiga järjest teenuseid, mis kuuluvad iga tavapärase panga juurde,” lisas Koppel.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077